Johan Klingborg, socialchef Falkenbergs kommun.
Johan Klingborg, socialchef Falkenbergs kommun. Bild: Håkan Johansson

Nya beskedet - besökare med antikroppar ska få besöka äldreboendena

I somras sa Falkenbergs socialchef Johan Klingborg att de inte kommer tillåta besökare som kan påvisa antikroppar för covid-19 på äldreboendena. Men på fredagen kom nya besked.

ANNONS
|

Sedan i mars har det varit besöksförbud på samtliga äldreboenden i Falkenbergs kommun. I samma veva stängdes även träffpunkterna och Mötesplats Mölle stängde ner allt utom lunchserveringen.

Efter ett omfattande möte på fredagen har Falkenbergs kommun nu presenterat en lista över hur de sakta men säkert vill öppna upp för att anhöriga ska få träffa sina äldre igen.

Det nationella besöksförbudet på äldreboendena har förlängts till den sista september men Socialstyrelsen har sedan tidigare öppnat upp för att personer som kan påvisa antikroppar för corona kan undantas.

Vissa typer av besök kan bli tillåtna på äldreboenden

Och nu säger Johan Klingborg att det kan bli verklighet i kommunen.

ANNONS

– Den 14 september vill vi ha rutiner på plats för hur vi ska hantera att ta emot besök på äldreboendena från personer som kan visa upp att de har antikroppar. Men då gäller det tester som är tagna på vårdcentraler eller sjukhus, säger Johan Klingborg och fortsätter:

– Vi vill inte riskera att få in smitta på våra boenden igen (äldreboendena har i två månader varit fria från coronasmitta, reds. anm.) och det är rigorösa rutiner som ska till innan vi kan dra igång det här.

Samtidigt är planen att få till fler säkra mötesplatser via plexiglasväggarna som redan nu finns på boendena i kommunen. Dessutom planerar kommunen att från och med den första oktober öppna upp träffpunkterna och Mötesplats Mölle för planerade aktiviteter.

– Efterfrågan på de säkra mötesplatserna har varit stor och trycket på många boenden har varit högt. Men eftersom alla boenden har olika förutsättningar har det inte varit helt lätt att få till fler. Dessutom har vi fått tydliga besked från smittskydd Halland att vi inte får lov att ha dem inne på boendena, säger Johan Klingborg.

Fler mötesplatser och öppnade träffpunkter

När det gäller träffpunkterna och Mötesplats Mölle råder även här stort ansvar och rigorös säkerhet betonar Klingborg.

– Vi kommer att ha planerade aktiviteter dit man får boka plats och aktiviteter där vi ser att vi kan följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Att vi öppnar upp innebär inte att vi andas ut och alla förändringar gäller tillsvidare, förutsatt att den positiva utvecklingen när det gäller pandemin håller i sig. Beskeden kan ändras snabbt och märker vi det minsta att något inte funkar så kommer vi ta andra beslut, säger Johan Klingborg.

ANNONS

Som samtidigt gläds åt att man trots allt nu har planer som kommer att påverka många positivt.

– Besöksförbudet har varit en stor utmaning för både anhöriga och äldre och det känns gott att vi kan gå i den här riktningen. Sen vet vi hur dramatiskt och allvarligt det blir om vi får in smitta igen vilket gör att vi måste vända och vrida på varenda beslut och har tät kontakt med alla ansvariga för att det ska bli så säkert det bara går.

LÄS MER:Äldreboenden kan komma att lätta på besöksförbud

LÄS MER:Fortsatt besöksförbud på Hallands äldreboenden trots antikroppar

LÄS MER:Besöksförbud på äldreboenden i Varberg kvarstår

LÄS MER:Nu vill de träffa sina mammor

ANNONS