Ny storbrand i Falkenberg - kan vara anlagd

En våldsam industribrand har under natten och söndagsmorgon bekämpats av 35 brandmän i Falkenberg. Polisen misstänker att branden är anlagd och har inlett en för undersökning om grov mordbrand. – Det är två byggnader som inte står intill varandra som har börjat brinna och vi misstänker att branden kan vara anlagd, säger Peter Adlersson på polisen.

ANNONS

23.24 på lördagskvällen fick räddningstjänsten larm om en brandvid Sigurd Anderssons åkeri iFalkenberg, på Åkarevägen i närheten av SCA

Två byggnader brann, den ena uppgavs redan under natten vara totalförstörd.

– Läget är under kontroll såtillvida att det inte är någon spridningsrisk. Men vi försöker nu begränsa branden för att klara kontorsdelen i den byggnad som inte är helt förstörd, sa Åsa Eriksson, kommunikatör på Räddningtstjänsten Väst vid tretiden på söndagsnatten.

Under söndagsmorgonen står det klart att båda byggnaderna är helt förstörda.

Ingen person har kommit till skada, såvitt räddningstjänsten känner till.Men branden har haft ett våldsamt förlopp, bland annat efter att ha fått fäste i fordon i ett garage. Dova knallar hördes från brandområdet, förmodligen från däck som small. Stora lågor slog ut från byggnaderna och rökutvecklingen var omfattande.

ANNONS

35 brandmän från bland annat Falkenberg, Varberg och Halmstad har under natten deltagiti släckningsarbetet.

Myndigheterna gick under natten viaSveriges Radio ut med ett viktigt meddelande till allmänheten, där man konstaterade att röken drog mot Södergatan och uppmanade alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Den som upplever besvär från röken bör kontakta sjukvård.

Vid tretiden på natten fanns ingen prognos för hur lång tid det kan ta att bekämpa branden.Räddningstjänsten vet inte vad som orsakatbranden.

Vid 8-tiden på söndagsmorgonen pågickarbetet fortfarandevidplatsen.

– Det är en totalbrand. Man låter det brinna ned helt och hållet, säger Johan Josarp, vakthavande befäl vid poliseni region Väst.

Enligt polisen har branden orsakat stora materiella skador. En förundersökning med rubriceringen grov mordbrand har inletts, och polisen misstänker att branden inte är en olyckshändelse.

–Det är två byggnader som inte står intill varandra som har börjat brinna och vi misstänker att branden kan var anlagd, säger polisens presstalesmanPeter Adlersson på söndagsmorgonen.

Ingen person har ännu gripits och när branden är helt släckt och området har svalnat kommer en tekniks undersökning att göras vid platsen.

– Det är flera företag som har haft sina lokaler på områdetoch en sådan här omfattande brand innebär ju att det blir väldigt stora materiella skador, säger Peter Adlersson.

ANNONS

Det kan dock ta tid innan den tekniska undersökning kan inledas.

Räddningstjänsten i Halland meddelar på söndagsmorgonen att man fortfarande befinner sig på platsen, och kommer att vara där under stora delar av söndagen.

– Just nu brinner det fortfarande.Det kommer att få brinna ut och vi kommer att begränsa sig så att det inte sprider sig, säger Peter Karlborg på räddningstjänsten.

Så sent som i tisdags rasade en storbrand i ett företagshotell i Falkenbergs hamnefter att ha startat runt 23.15-tiden på måndagskvällen. Stora ekonomiska värden gick upp i rök och både företagare och privatpersoner drabbades. I fredags häktades en man i 30-årsåldern på sannolika skäl misstänkt för grov mordbrand.

ANNONS