Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mattias Skoog. Med familj och heltidsarbete blir det mest på helger och kvällar som han redigerar film.

Ny flygfilm över Falkenberg

I veckan publicerade FBG Film ett nygjort alster. Ur ett fågelperspektiv har de fångat de stora evenemangen i sommar.


Mattias Skoog och Martin Johansson är filmskaparna bakom FBG Film som fick sitt genomslag med klickmonstret Falkenbergsfilmen. Nu bjuder de på en ny film från ovan, med bilder från bland annat farsen, Wheels & Wings och Lars Winnerbäck. HN ringde upp ena halvan av duon.

Varför bjuder ni falkenbergarna på filmer?
– Det var Martin (Johansson) som hade råklipp med filmer som han samlat in från de aktiviteterna vi ser i filmen. Han visste inte riktigt vad han skulle göra med det, så jag klippte ihop någonting. Det är väl för att dela med oss lite grann och det är kul att visa upp Falkenberg från ovan. Vår erfarenhet är att det har varit uppskattat och folk har gillat det vi gjort, i all sin enkelhet. Det här är ett privat och spontant initiativ och det gör det extra roligt att så många har sett den. Det fanns ingen tanke på någon story utan det var lite snabbt hopplockat en kväll när jag var lite uttråkad. Istället för att sitta vid TV:n klippte jag ihop det där.
Vad vill ni visa med den senaste filmen?
– Det är lite fina sommarkvällar. Även om sommaren inte kommit riktigt igång än vill vi påminna om att det är ganska fina miljöer vi har här i centrala Falkenberg. Att det är mycket aktiviteter, även om vi bara fick med en bråkdel. Det finns ingen djupare tanke kring det än att visa upp hur fint Falkenberg kan vara när solen lyser och folk är ute på aktiviteter. Jag kan ibland tycka, som född och uppvuxen falkenbergare, att man blir hemmablind för det där med Ätran, Tullbron och allt som man ser varje dag. Lyfter man bara upp blicken lite grann och får ett annat perspektiv blir man lite nykär i sin hemstad igen. 
Hur går det till att göra filmerna?
– Martin är oftast den som är fotograf och flyger skärmflyg (paramotor). Han har även en drönare som han flyger med. Min del brukar vara redigering, musikläggning och lite så. Till tidigare projekt har jag gjort musiken, men inte i den senaste filmen. Det är färdig royaltyfri musik från nätet.
Det ser väldigt påkostat ut?
– Ja, det gör det med modern teknik. Martin ska ha cred med. Vem som helst kan flyga det där maskinerna men det gäller också att vara fotograf från ovan, flyga på rätt ställen och hitta mjuka övergångar. Det är inte helt lätt. Men det är också lite trixigt att sätta ihop så att det känns naturligt och mjukt att titta på. Vi ser det som övning eftersom vi har lite andra filmprojekt som vi hoppas på.
Vad har ni för framtida planer?
– Det är folk som är intresserade av att jobba med oss. Ingenting är klart men vi diskuterar om vad vi kan göra. Det finns lite idéer och tankar, men det ska gå att kombinera med allt annat i livet som småbarnsfamilj och annat jobb. 
Ni har "vanliga" jobb vid sidan om?
– Absolut, vi jobbar heltid med andra grejer både jag och Martin. Än så länge har filmskapandet varit på kvällar och helger och det finns en begränsning i det. Men vi får se vad som händer framöver.
Är ambitionen att filmskapande ska bli heltidsyrke?
– Jag vet inte. Du får kanske olika svar om du frågar Martin eller mig. När vi fick väldigt mycket uppmärksamhet diskuterade vi och har sagt att vi har en öppen hållning till det. 

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här