Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Ny chef ska få fart på krisande Laurentiusklinik

Laurentiuskliniken har ett tufft år bakom sig. Nästan 900 patienter har lämnat för en annan vårdcentral.
– Nu bryter vi det som har varit turbulent och lägger det bakom oss, säger nya verksamhetschefen Maria Ek.

Laurentiuskliniken försöker sig på en nystart efter det att flera läkare och sköterskor valde att säga upp sig förra året.

Personalomsättningen gjorde att många patienter såg över sina alternativ och till slut valde att lämna för en annan vårdcentral.

När det gäller bemanningen på Laurentius säger Maria Ek att det är ett helt annat läge än vad det har varit tidigare.

– De flesta fasta tjänster är tillsatta och vi har ett fint personalgäng som verkligen börjar jobba ihop sig. Jag har stor tillförsikt över att det kommer bli jättebra, säger hon.

På läkarsidan är det som tidigare att Laurentiuskliniken har stafettläkare, eller konsultläkare som de själva väljer att kalla det.

– Vi kommer fortsätta med det ett tag till, men vi har utvalda läkare under en lång tid så det blir en kontinuitet i vården. Rekrytering av läkare och delägare pågår, men det får ta den tid som det tar. Bättre att det blir rätt än att det går för snabbt, säger Maria Ek, som inte vågar sig på en gissning när det kan vara på plats.

Laurentiuskliniken lyder under Praktikertjänst, ett personalkooperativ som bygger på att anställda är delägare och samtidigt ansvarar för verksamheten.

Maria Ek säger att det spelar ingen roll hur anställningsformen ser ut för läkarna. Det viktigaste för patienterna är att det finns en kontinuitet i vården. Bild: Håkan Johansson
Maria Ek säger att det spelar ingen roll hur anställningsformen ser ut för läkarna. Det viktigaste för patienterna är att det finns en kontinuitet i vården. Bild: Håkan Johansson

Hur påverkar det ditt arbete att kliniken inte har fast anställda läkare?

– Inte så mycket faktiskt. Det som är viktigt för patienterna är att det finns en kontinuitet i vården. Sedan hur anställningsformen ser ut spelar inte så stor roll.

Enligt patienterna verkar det spela roll för på ett år har kliniken tappat drygt 900 listade patienter. Hur ser du på det?

– Det är klart att det är en trend som vi ska ta på allvar. Vi behöver jobba aktivt för att patienterna ska återfå förtroendet.

Vad tror du det beror på att 900 patienter valt att lämna?

– Jag tror att det bland annat beror på den mediebevakning som har varit. Men jag tänker inte så mycket på det som har varit utan jag tänker istället på hur vi vill ha det framåt.

Fakta: Listningen på vårdenheterna i Falkenberg 8 januari 2021. I parentes förändringen jämfört med för ett år sedan.

1. VC Falkenberg 10748 (+523)

2. Capio Familjeläkarna 9191 (-197)

3. Husläkarna Falkenberg 8480 (+908)

4. Laurentiuskliniken 7420 (-882)

5. VC Ullared 4696 (+142)

6. VC Slöinge 2659 (+81)

7. VC Vessigebro 2284 (+58)

Källa: Region Halland

Förutom mediebevakningen, finns det någonting som ni kan göra annorlunda för att inte fler patienter ska lämna?

– Det tror jag, man kan alltid göra annorlunda och bättre och vi behöver utgå från vad patienterna vill ha av sin vårdcentral.

Vad är åtgärdsplanen för att stoppa massflykten från Laurentiuskliniken?

– Vi har nyanställt och har ett nytt gäng. Nu har vi börjat arbetet med att utveckla BVC för att höja kvalitén. Vi satsar även på ett psykosocialt team med kurator och rehabkoordinator.

– Sedan kommer vi att jobba oss igenom de olika delarna av vårdcentralen. Jag tror att patienterna kommer märka att det är en nystart efter hand. Kvalité sprider sig och jag tror att det är nya tider efter sommaren, säger Maria Ek med tillförsikt.

LÄS MER: Laurentius tappar patienter efter turbulent år

LÄS MER: Läkare och sköterskor flyr från vårdcentral

LÄS MER: Personalflykt: Vårdcentralens chef om avhoppet

LÄS MER: Stormöte på Laurentiuskliniken efter personalflykt

LÄS MER: Laurentius tappar patienter efter läkarflykten

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här