Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Ny bro över Högvadsån i Lia

Det blir dubbelt firande i Lia den 6 juni. Dels för att det är nationaldag men framför allt för att den nya bron över Högvadsån ska invigas efter många års planerande och arbete av vägföreningen.

Den gamla stenbron med tre valv är i dåligt skick och har dömts ut liksom många av landets småbroar som sköts av vägföreningar runt om i Sverige.

– Vi är bara en liten förening men har hållit på och kämpat med det här projektet i fem år. Det är rätt så många steg vi fått ta tag i med olika intressenter, berättar Leif Sondell som är ordförande i Lia vägförening.

Tänkte renovera först

Medlemmarna har fått lägga hundratals timmar varje år för att lösa brofrågan och nu börjar det äntligen närma sig.

– Först tänkte vi renovera den gamla bron men sprang på patrull. Det fanns inget företag som ville ta på sig det då man sa att det var ett riskföretag. Sedan var vi med i riksradion i höstas som ville förmedla att en liten förening faktiskt kan göra ett sådant här projekt. Då hörde några av sig om att fixa stenbron men då var det för sent eftersom vi redan gett oss på det nya brobygget.

Drygt åtta miljoner går bygget på och det bekostas till 70 procent (sex miljoner) av staten genom Trafikverket. Resterande pengar står skogsägarna för eftersom de har mest nytta av en fungerande bro över Högvadsån.

– Nu går det inte att köra över med fyllda lastbilar. De får åka med halv last över stenbron och det kostar dem ganska mycket extra att inte kunna lasta fullt varje gång, förklarar Leif Sondell.

Långa omvägar

Annars används bron normalt av ett 50-tal åretruntboende och några sommargäster, plus av sopbilar och andra servicebilar av skilda slag. Att inte kunna köra över innebär väldigt långa omvägar och en del av de närmaste broarna över Högvadsån klarar heller inte tyngre fordon.

Den nya bron i Lia kommer att ligga precis intill den gamla utmed 154:an utanför samhället (på vägen mot Höghult). Men den går lite på snedden över Högvadsån för att lättare kunna ansluta till vägen. Själva arbetet satte igång i somras och har legat nere ett tag på grund av snön. Men fundamenten är färdiggjutna.

Invigning i juni

– Det som återstår är att lyfta den förfabricerade bron av trä på plats. Den kommer från ett företag i Jönköping och går på lastbil hit. Det hela ska vara klart i maj. Sedan tänker vi passa på att ha invigning och fira nationaldagen på samma dag när alla är lediga.

Den gamla stenbron kommer därefter enbart att användas som gång- och cykelbro.

– Den får stå så länge den står, förklarar Leif Sondell.

LÄS MER: Lia Hof säljs och ska förbli vandrarhem

LÄS MER: Lia Hof köptes för 5,2 miljoner

LÄS MER: Inlandets cykelleder invigdes i Lia i går

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här