Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hjortsbergs äldreboende i Falkenberg.
Hjortsbergs äldreboende i Falkenberg.

Ny bekräftad coronasmitta på äldreboende

Coronasmittan är tillbaka på Hjortsbergs äldreboende i Falkenberg. Det är första konstaterade fallet inom äldreomsorgen på över en månad.

En brukare på på Hjortsbergs äldreboende insjuknade under helgen i covid-19. Det bekräftade Falkenbergs kommun på tisdagen. Primärvården har dragit igång en smittspårning, samtidigt som en hel avdelning provtas.

– Till att börja med kommer vi provta brukare och personal på den drabbade avdelningen. Skulle det påvisa ytterligare smitta kommer vi utöka provtagningen enligt de rutiner som finns, säger Johan Klingborg, socialchef i Falkenbergs kommun.

Hjortsbergs äldreboende drabbades hårt av covid-19 under våren och nu är smittan tillbaka. Vad är det som brustit just där?

– Det kan jag inte uttala mig om. Vi vet att vi står i ett känsligt läge där samhället i stort börjar slappna av samtidigt som myndigheterna är tydliga med att man inte ska göra det, säger Johan Klingborg.

Han fortsätter:

– Vi på kommunen och Ivo (Inspektionen för vård och omsorg, reds anm.) arbetar med att kontrollera att det finns god vård och fungerande rutiner. Det här är en fråga även vi ställer oss för att vi i kommunen vill säkerställa likvärdig vård på våra boenden, men vi kan inte dra några slutsatser kring det i dag.

Under torsdag och fredag kommer en kvalitetsstrateg finnas på plats för att kontrollera att rutinerna efterföljs på boendet. Anhöriga till brukare som bor på den drabbade avdelningen har informerats om läget.

LÄS MER: Personalen testades mot Folkhälsomyndighetens rekommendationer

LÄS MER: Facket stoppade arbetet på Hjortsberg

LÄS MER: Ivo granskar Hjortsbergs äldreboende

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här