Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Ny åkattraktion ska avlasta skateparken

Restaureringen av Vallarnas lekplats skjuts upp till hösten. Men i torsdags utökades lekmöjligheterna med en ny åkattraktion: en så kallad pumptrackbana.

Prislappen för Falkenbergs senaste åkattraktion landade på cirka 350 000 kronor. Tanken är att den så kallade pumptrackbanan ska avlasta den populära skateparken som ligger ett stenkast därifrån.

– Idén föddes efter en medborgardialog med elever från Tullbro- och Hertingsskolan om vad de tyckte om på Vallarna. De äldre eleverna sade skateparken men att alla småbarn med sparkcyklar var störiga, säger Johanna Falgén Lilja, landskapsingenjör i Falkenbergs kommun.

Även de yngre eleverna uppskattar skateparken. Eftersom de oftast åker sparkcykel beslutade kommunen att anlägga en pumptrackbana som knyter samman skateparken med Vallarnas lekplats. Relationen mellan skateboardåkare och sparkcykelåkarna har länge varit frostig.

– Så är det i hela Sverige. Det tar tid att lära sig det vi kallar parkvett, alltså hur man åker. Det finns vissa oskrivna regler åt vilket håll man åker och sådär, säger Kalle Pettersson, skateboardveteran och tidigare engagerad i Falkenbergs skateboardförening.

Enligt honom beror olyckorna med sparkcykelåkarna på deras snabba svängar och ofta ringa ålder.

– Framförallt kan de åka i alla ramper första gången de är i skateboardparken. Oftast är det de mindre barnen som ger sig ut på sådant de egentligen inte behärskar, säger Kalle Pettersson.

Han är positiv till pumptrackbanan, som bland annat även kan användas av BMX-cyklister, rullskor- och skateboardåkare.

– Det är jättekul att det kommer nya saker och möjligheter, säger Kalle Pettersson.

Kommunens förhoppning var att få klart restaureringen av Vallarna till sommaren. På grund av coronaviruset och en överklagan till förvaltningsrätten tvingas kommunen skjuta fram renoveringen av lekplatsen till efter sommaren.

– De som inte vann upphandlingen överklagade beslutet så det gick till förvaltningsrätten, men det blev inget av det sedan. Det gör att allting annat släpar efter, säger Johanna Falgén Lilja.

– Vi skulle kanske kunna skynda på det om vi hade velat, men vi vill inte stänga av lekplatsen under sommaren då det är som mest besökare där, säger hon.

Någon invigning av pumptrackbanan är det dock inte tal om.

– I dessa tider är det ju svårt med folksamlingar och sådant. Det är såklart tråkigt, men vi får väl satsa på en ordentlig invigning när hela lekplatsen står klar. Förhoppningsvis i höst, säger Johanna Falgén Lilja.

LÄS MER: Kommunens lekplatser ska utvecklas

LÄS MER: Lekplatserna har fått namn

LÄS MER: Vallarna utsatt för klotterattack

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här