Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Nu utses Sveriges fulaste byggnad genom tiderna

Ett av Sveriges djärvaste kyrkobyggen och ett byggnadsminne ligger just nu i topp på Arkitekturupprorets Hallandslista över Sveriges genom tiderna fulaste byggnader.

Det handlar om Martin Luthers kyrka, Plåtkyrkan i folkmun samt Falkenbergs Stadshus.

Arkitekturupproret har i flera år låtit allmänheten rösta på årets fulaste nybygge i Sverige. 2017 ”vann” Skanskas kontorshus vid Gamletullsgatan i Halmstad.

I år har organisationen valt att låta ”svenska folket” utse vilken som är Sveriges genom tiderna fulaste byggnad. Sverige har delats in geografiskt i olika tävlingsområden och den som vill vara med i tävlingen kan lägga in egna förslag på Facebook. Byggnaderna med flest gillanden går till Sverigefinal. Tävlingen pågår under hela 2020.

Lekfull modernism

53 personer, med hemmahörighet i olika delar av landet, har till och med onsdag den 17 juni klickat upp Martin Luthers kyrka på förstaplatsen i Halland. Kyrkan, som ritades av Bertil Engstrand och Hans Speek, invigdes 1970 och väckte uppseende då den var uppförd helt i rostfritt stål. Enligt K-spanarna Staffan Bengtsson och Göran Willis samt Hans-Åke Lerin, (Moderna kyrkorum på SVT kultur) är Plåtkyrkan ”en av Sveriges djärvaste kyrkobyggen” representerande ”en lekfull, konsekvent modernism”.

Falkenbergs stadshus ritades av Lennart Tham, som var verksam arkitekt mellan 1941-1961. Stadshuset stod färdigt 1960 och blev arkitektens sista projekt. 2006 förklarades stadshuset som byggnadsminne enligt Kulturminneslagen. Byggnaden ligger på andra plats på Arkitektupprorets Hallandslista den 17 juni, med 30 röster.

Enligt Per Fält, byggnadsinspektör i kommunen, fanns det tidigt åsikter om att byggnaden inte stämde överens med staden.

— Det har varit en omstridd byggnad sedan den kom. Den har hånats och ansetts vara fel i staden, säger han.

Längre ner på Hallandslisten hamnar Åhlénshuset i Halmstad, Gamla polishuset i Laholm, Hotell Scandic Hallandia i Halmstad, Skanskas kontorshus, Rådhuset i Halmstad med flera.

Anonyma facebookkonton

Arkitekturupproret startade 2014 som en grupp på Facebook och har i dag cirka 40 000 medlemmar. Enligt gruppens egen hemsida arbetar man för ”vackrare arkitektur, trivsammare städer och mänskligare boendemiljöer.”

Gruppen delar årligen ut Kasper Kalkon-priset till Sveriges fulaste hus. Man har också haft tävling om årets fulaste stad.

I en artikel i Arkitekten, Sveriges Arkitekters bransch- och medlemstidning, den 25 mars 2019 granskas kritiskt vilka metoder rörelsen använder för att bilda opinion. Bland annat har man använt anonyma facebookkonton för att skriva negativa recensioner av arkitektbyråer och enskilda arkitekter.

Byggnadsminnen är kulturhistoriskt värdefulla byggnader, miljöer och anläggningar i Sverige som byggnadsminnesförklarats enligt bestämmelser i kulturmiljölagen. Det betraktas vanligen som det starkaste kulturhistoriska skyddet bebyggelse i Sverige kan åtnjuta.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här