Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/13

Nu står den nya övergången på Skrea strand klar

Kommunen provar ny metod för att skona sanddynerna på Skrea strand. Men utformningen och anpassningen har väckt diskussion.

Den sista april ska den nya övergången på Skrea strand vara klar för användning men redan nu kan strandsugna falkenbergare ta en promenad på den nya träbron. Syftet är att skapa en nedfart till stranden och samtidigt skona sanddynernarna, eller klitterna, på Skrea. Varje år fraktar kommunen bort stora mängder sand för att kunna lägga ut de spänger som leder ner till stranden. När det grävs i klitterna på det sättet innebär det att sandens naturliga väg störs och att sanden istället lägger sig över spängerna.

LÄS MER: Kommunen bygger övergång över klitterna på Skrea strand

– Vi lägger jättemycket arbetstid på att hålla de här nedfarterna fria från sand. Det är klart att vi utifrån en driftsekonomisk synvinkel vill testa om detta är en bra lösning. Men den främsta anledningen handlar om att försöka skona klitterna, säger Christian Fager, fritidschef på Falkenbergs kommun.

Något som väckt reaktioner, bland annat i sociala medier, är det faktum att den del av övergången som vetter ner mot stranden är byggt som en trappa. Några falkenbergare som är på Skrea strand under helgen och som HN pratar med anser att övergången är för smal och förvånas över att den inte är handikappanpassad. HN har tidigare skrivit om att landskapsingenjör Johanna Falgén Lilja, fått ta emot en del kritik på grund av den här frågan. ”Anledningen till att vi inte gör en ramp är för att den skulle ta upp hela stranden”, sa hon till HN då.

Kommunen kommer framöver utvärdera övergången för att se om den uppfyller sitt syfte, berättar Christian Fager.

– Ja, vi kommer mäta hur mycket arbetskraft som behövs nu under sommaren. Vi vill se hur detta kommer fungera och om det är något vi ska titta vidare på inför framtiden.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här