Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Nu stängs asylboendet på Lia Hof

Migrationsverket har svängt – om en månad ska boendet vara tömt.

Tidigare har det sagts asylboendet på Lia Hof skulle avvecklas senare i år. Det nuvarande avtalet med Migrationsverket löper till den 20 september.

Men förra veckan kom ett nytt besked. Boendet börjar avvecklas redan den 22 maj och senast den 9 juni ska Lia Hof vara helt tömt på asylsökande.

– Vi var medvetna om att en avveckling var på gång. Men att det skulle ske så snart kom som lite av en chock. Det här innebär att de barnfamiljerna som bor hos oss kommer att flyttas en eller två veckor innan skolavslutningen, säger Linda Petersson, delägare och platschef på Lia Hof.

Lia Hof är ett privat boende där Migrationsverket hyr platser. För närvarande bor där ungefär 160 personer. Tidigare under våren har en rad andra asylboenden i Falkenbergs kommun avvecklats eftersom behovet av boplatser minskat när färre söker asyl i Sverige.

Enligt Carl Hedberg, enhetschef på Migrationsverket i Halmstad är det ingenting konstigt med det.

– Det står i kontraktet att det kan sägas upp med två veckors varsel, säger han.
Bakgrunden till beslutet är att behovet av privata asylboenden har minskat i takt med att allt färre söker asyl i Sverige.

Fatima Hojeij tillhör de som tvingas flytta. Hon har bott på Lia Hof sedan hon kom till Sverige med sina tre barn för ett år och sju månader sedan och sökte asyl. Hemma i Libanon arbetade hon som lärare i engelska och sedan i höstas hjälper hon till med språkstöd på Kristinebergs folkhögskola.

– Hela mitt liv och alla jag känner i Sverige finns i Halland, säger hon.

Hon tycker att två saker är särskilt ogenomtänkt med Migrationsverkets nya beslut. För det första att flytten ska genomföras innan barnens skoltermin är slut. För det andra att de ska flyttas mitt under ramadan, som börjar den 27 maj.

– Då fastar många av oss 20 timmar om dygnet och kommer att vara väldigt trötta. Jag tycker de borde respektera det och förstår inte varför de ska göra det här just då, säger Fatima Hojeij. 

Hon har organiserat en namninsamling med hopp om att flytten ska senareläggas. Över hundra boende har skrivit under.

Det råder också en stor oro om vart de ska flyttas. Det ryktas att det kan bli någonstans långt norrut.

Carl Hedberg kan inte ge något besked om den saken. Migrationsverket vet inte själva än.

– Det ligger några steg fram i processen. Först ska vi titta på om några av de boende har särskilda behov som gör att de bör stanna kvar i närområdet. Sedan skickas alla uppgifter till vår enhet i Norrköping som tittar på var det finns lediga platser, säger han.

Innebär det att det kan finnas möjlighet för till exempel familjer med skolbarn att få stanna kvar i Halland?
– Det är svårt att svara på. Visserligen uppstår det hela tiden lediga platser i vårt område. Men jag kan inte säga om de kommer gå till personer som bor på Lia Hof eller de som bor på någon av de andra anläggningarna som avvecklas samtidigt, säger Carl Hedberg.

Enligt Linda Petersson är de boende ledsna och oroliga efter beskedet.

– Många har flyttats flera gånger redan. En del har bott här i upp till två år, rotat sig och fått arbete. Andra går i skolan här. De har hoppats att asylprocessen skulle bli färdig innan de måste bryta upp och byta boende. Samtidigt är de väldigt enade och stöttar varandra, säger Linda Petersson.

Vad kommer att hända med Lia Hof nu?

– Det vet vi inte än, vi har inte hunnit tänka klart. Just nu måste vi prioritera hur vi gör den här månaden så smärtfri som möjligt för personal och boende. Efter det har personalen uppsägningstid och kommer jobba med städning och återställning av lokalerna under några månader.

Enligt Linda Petersson har Migrationsverket inte sagt upp avtalet rent formellt ännu. Hon tror det beror på att de först vill vara säkra på att har tillräckligt många boendeplatser på andra håll. Men hon tror inte att myndigheten kommer att ändra sig.

– Jag har försökt påverka så att barnfamiljerna får vara kvar här en eller två veckor till, så alla barn kan avsluta skolterminen. Men där har jag fått nej, så jag tror att de kommer hålla den här deadlinen, säger hon.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här