Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Ett nytt kapitel skrivs om villavagnarna på Olofsbo camping. Nu tänker kommunen kräva ett vite på 30 000 kronor per villavagn som står kvar, dock inte direkt av villavagnarnas ägare utan av bostadsrättsföreningen Olofsbo camping.

Nu ska villavagnarna bort

Från och med 1 november ska alla villavagnar vara borta från campingen i Olofsbo. Bostadsrättsföreningen Olofsbo camping kommer att krävas på ett vite på 30 000 kronor per vagn som är kvar.

Bakgrunden är den konflikt som pågått åtminstone sedan 1999 då 118 villavagnar beviljades tillfälligt bygglov på campingen. Sedan har turerna varit många. 2008 var ärendet uppe i Regeringsrätten som dock inte beviljade prövningstillstånd.

– Vi gör detta nu därför att beslutet nu har vunnit laga kraft, säger bygglovsavdelningschef chef Lars Larsson.

Grundläggande är att villavagnarna som de står i dag kräver permanent bygglov, men det tillåter inte detaljplanen. Det är fortfarande tillåtet att ha villavagnar på campingen, men bara under perioden 1 april till 31 oktober. Eftersom beslutet vann laga kraft i maj så är det inte förrän nu kommunen har någon anledning att agera. Därför planerar man också att i början på november åka ut till campingen och se hur många villavagnar som faktiskt står kvar.

Två gånger tidigare, 2010 och 2012 har kommunen försökt få bort villavagnarna med hjälp av vite, men båda gångerna har beslutet överklagats. Men Lars Larsson säger att man också har försökt få till en ändring i detaljplanen utan att lyckas.

– Kommunen är inte motståndare i det här fallet, men Länsstyrelsen säger nej till ändring i detaljplan med motiveringen att området ska främja det rörliga friluftslivet. Det betyder att området ska användas till camping, säger han.

Enligt Hasse Broberg, som är ordförande i bostadsrättsföreningen Olofsbo camping, finns det ändå fortfarande hopp om en lösning för villavagnsägarna.

– Vi har i dag en dialog med kommunen som skulle kunna leda till en permanent lösning, men eftersom det är så många människor inblandade i det här så vill jag inte säga mer just nu, säger han.

Själva campingen drivs av David Heidenfors och han hoppas att villavagnarna ska få bli kvar.

– För oss är det ju en extremt stabil inkomst. Och de har ju alltid stått här, säger han.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här