Nu ska eleverna tillbaka till skolbänken

Efter en vår med distansundervisning återgår gymnasiet i Falkenberg nu till normala lektioner.
– Den största utmaningen kommer vara att få 1000 tonåringar att hålla avstånd till varandra, säger gymnasiechefen Ulf Olsson.

ANNONS
LocationFalkenberg||

Den 18 augusti ska eleverna på Falkenbergs gymnasium tillbaka till den fysiska skolbänken för första gången sedan mitten av mars. För att förhindra smittspridning har gymnasiet infört en rad nya rutiner och åtgärder.

– Vi har följt Folkhälsomyndighetens riktlinjer punkt för punkt och funderat på vad vi kan göra, säger gymnasiechefen Ulf Olsson.

– Bland annat kommer vi inte bara schemalägga lunchrast, utan även en ”ät-tid” för att färre ska vara i matsalen samtidigt. Så även om en elevs lunchrast börjar klockan elva kan den få gå in i matsalen först tjugo i tolv, till exempel.

Gymnasiets in- och utgångarna kommer också göras om till enkelriktade för att folk inte ska behöva mötas från olika håll.

ANNONS

Vad kommer vara den största utmaningen?

– Det är avstånden. Men vi får ligga på, uppmana och tjata. Hela den svenska corona-modellen bygger ju på den enskilda människans ansvarstagande. Och det är inte alltid ungdomar i åldrarna 16-19 tänker på det när de träffas.

Många har haft svårt för distansundervisningen

Enligt Ulf Olsson har närvaron på Falkenbergs gymnasium varit högre än någonsin under våren som eleverna läst på distans. Trots det är det fler som halkat efter i studierna på många program.

– Jag tror att en del har checkat in på lektionerna, men inte varit riktigt närvarande. Vi gjorde en utvärdering efter terminen och då svarade många lärare att det rent tekniskt har fungerat väl, men att det varit svårare att få tag på elever som legat efter med uppgifter.

En tydlig trend som uppstått under våren är att fler på de yrkesförberedande programmen har klarat examen, medan de högskoleförberedande programmen har haft en lägre examensgrad. Ulf Olsson säger att det troligtvis beror på att yrkeseleverna har varit i skolan då och då för att genomföra särskilda moment.

– När de kom in för att till exempel svetsa kunde ju lärare i andra ämnen ligga på och få dem att ta tag i uppgifter de låg efter med. De elever som var hemma hela våren kunde läraren ringa till eller mejla, men svarade inte eleven då var det ju svårt.

ANNONS

Kommer ni göra något för att hjälpa de som inte klarade vårterminen?

– Ja, när det gäller ettor och tvåor flyttar vi helt enkelt fram moment till höstterminen. För de som gått ut trean är det svårare. Eleverna får komma tillbaka och slutföra uppgifter efter examen, men när de väl gått ut med den vita mössan kan det vara svårt att få dem att komma tillbaka.

LÄS MER:Studenter flockas till yrkeshögskolan

LÄS MER:Högt tryck på sommarskolan efter coronavåren

LÄS MER:Så tänker de om att ta studenten i coronatider

ANNONS