Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Nu har Rolf Hebys tomtar och troll blivit samlarobjekt

FALKENBERG Hur många snidade tomtar och troll i trä gjorde egentligen Rolf Heby? Ingen vet exakt men de tycks ha blivit eftertraktade samlarobjekt. På en auktion tidigare i vår såldes två tomtar för 5 000 kronor styck och för något halvår sedan lär ett troll ha bytt ägare för 10 000.
Rolf Heby var egentligen posttjänsteman och inte konstnär som den mer kände sonen Tore i Skrea. Men även Rolf Heby var skicklig på att göra figurer i trä. Tomtarna och trollen tillverkades på fritiden, framför allt sedan han blivit pensionär.

- Han blev 83 år och höll på nästan till sista halvåret vill jag minnas. Så det kan röra sig om något hundratal tomtar medan trollen troligen är mer sällsynta. I början mer eller mindre kopierade han lertomtar, sedan blev han friare och friare och de utvecklades under årens lopp. Men han fick kramp i händerna mot slutet eftersom han alltid skulle tälja och inte ville hugga. Han hade lind att jobba med och det är ett mjukt och segt träslag, förklarar sonen Tore Heby.

Han känner också till att intresset för faderns figurer ökat med åren.

- Jag vet att ett troll gick för 10 000 för något halvår sedan. Men du ska egentligen prata med min bror. Han har nog mer att berätta om hur många tomtar och troll det blev, säger Tore Heby.

Den andre sonen Heby heter Olle i förnamn och har inte slagit in på den konstnärliga linjen. Han är istället professor i molekylärbiologi vid universitetet i Umeå.

- Det var roligt att höra att de är så uppskattade. Vi hade en liten hylla hemma som pappa fyllde med de

här tomtarna och trollen. Han brukade ha en lång lista med diverse beställningar. När han var som mest produktiv hade han nog en 15-20 stycken färdiga till jul, berättar Olle Heby.

Han tror att det kan röra sig om betydligt fler än hundra tomtar som

fadern gjorde och att många finns

kvar hos släktingar och vänner som inte vill sälja på grund av affektionsvärdet.

- Han började nog någon gång på 50-talet, eller kanske lite tidigare, och dog 1987. Så det blev en hel del genom åren. Tomtarna var mer lika varandra medan trollen är mer exceptionella. De hade mer karaktär. Man ser ju ibland troll av olika slag när man är ute och reser och många gånger tycker jag att de gör dem väldigt fula. Men pappas idé var att de var fina små väsen. De kanske saknade någon tand men det fanns alltid någon rolig tendens i dom, menar Olle Heby.

Han minns att en utställning av figurerna gjordes någon gång medan pappan fortfarande levde.

I sommar skulle Rolf Heby ha fyllt 100 år. Med tanke på att hans figurer blivit samlarobjekt vore det kanske inte helt fel med en ny utställning i samband med det.