Vårfint. Lennart Johansson kör en sopmaskin som är ny för säsongen. Här är det en gång- och cykelväg i Arvidstorp som sopas ren.
Vårfint. Lennart Johansson kör en sopmaskin som är ny för säsongen. Här är det en gång- och cykelväg i Arvidstorp som sopas ren.

Nu håller tusen ton grus på att sopas upp

Runt tusen ton grus håller just nu på att sopas upp från stadens gator. Det är lite mindre än vanligt efter en mild vinter.

ANNONS
|

Ett vårtecken lika uppskattat som vitsippor och fågelsång är när gatorna blir rena från grus. I Falkenbergs centralort är det Skanska som sköter den saken och en av de fyra som just nu är ute med sopmaskiner är Lennart Johansson. Ett roligt och uppskattat jobb, tycker han.

– Jag tror att folk tycker det är skönt när det blir avstädat, och det är gott när man kommer igång med det.

Det är inte bara gruset som åker med i maskinen, en del papper och glas som falkenbergarna har slängt på fel plats blir det också.

– Men det är inte så farligt, maskinen tål det.

ANNONS

Sopningen började den 1 april och ska vara klar innan april går över i maj. Man började inne i centrum och jobbar sig utåt. Cykelvägarna prioriteras.

Under vintern har det gått åt ungefär tusen ton grus som halkbekämpning på gatorna.

– Det är mindre än vanligt på grund av att det har varit en mild vinter, säger Björn Johansson som är produktionschef på Skanska Asfalt och Betong i Falkenberg.

Som en jämförelse berättar Anette Lomarker, driftingenjör på kommunen, att säsongen 2013-2014 halkbekämpades det 26 gånger, den här säsongen bara 14.

Det som nu ska sopas är nio mil gång- och cykelvägar, fyra mil huvudgator, drygt två mil industrigator, drygt nio mil bostadsgator, sex kilometer centrumgator och två mil övriga vägar – 27 mil sammanlagt. Därtill kommer torg och p-platser.

ANNONS