Nu får kommunen kamerabevaka Falkenbergs station

Nu är det klart. Falkenbergs kommun får tillstånd att kamerabevaka parkeringsplatserna kring stationen.

ANNONS
|

Det har tagit sin tid. Ett år och två månader närmare bestämt. Men nu har Datainspektionen lämnat ett beslut angående Falkenbergs kommuns ansökan om att få sätta upp kamerabevakning vid Falkenbergs station.

Och beskedet var positivt: kommunen har nu tillstånd till kamerabevakning. Det handlar om totalt 14 fast monterade kameror med fast optik som är igång alla dagar från klockan 18 till 06.

– En enorm lättnad. Tyvärr går tendenserna åt fel håll i vårt samhälle. Vi behöver trygga upp vår säkerhet. Det är kommunens ansvar att man ska känna sig trygg, säger Georgia Ferris, ordförande i kultur-, fritids-, och tekniknämnden.

ANNONS

Rutor krossades på Falkenbergs station

Ansökan bygger framför allt på oroligheterna som var i området 2018 och 2019. Då krossades rutor på både bilar och stationsbyggnaden. Planen är nu att kamerorna ska täcka upp hela området kring stationen, främst parkeringsplatserna som varit utsatta.

– Tar du tåget en sen kväll ska du känna dig trygg. Det känns jättebra att vi får ett verktyg, säger Georgia Ferris.

Frågan är då när Falkenbergs kommun kan montera upp kamerorna. Georgia Ferris tror att det kan gå relativt fort. En budget på 500 000 kronor klubbades igenom redan 2019. Summan ska täcka inköp av kameror, montering samt ett utrymme för en server som laddar in bilderna från kamerorna. Tillsammans med Fabo har kommunen redan hittat en lämplig lokal.

– Nu är det egentligen inköp som väntar. Sedan blir det upphandling om vem som ska montera kamerorna. Har vi tur hinner vi med det här under det här året, tror Georgia Ferris.

En fråga om integritet

Datainspektionen har så klart vägt in integritetsintresset i sitt beslut. Så här lyder deras motivering: ”Parkeringsplatserna som ska bevakas är sådana platser som enskilda uppehåller sig på endast under en begränsad tid och integritetsintresset väger därför något lättare inom bevakningsområdet”.

Datainspektionen anser alltså att kommunens intresse av att bedriva kamerabevakning väger tyngre än enskildas intresse av att inte bli bevakade.

ANNONS

– Jag har bott i England där i princip varenda gathörn är övervakat. Den personliga friheten är viktigare än att någon som inte vill fångas på kamera gör det. Huvudtanken är ju att bevara tryggheten för de som är mest utsatta.

ANNONS