Nu får hobbyhöns släppas ut igen efter fågelinfluensautbrott

Nu får hönsen och tupparna släppas ut på grönbete igen efter att ha hållits inne i över ett halvår på grund av fågelinfluensan. Något som hobbyuppfödaren Linda Ivarsson i Eftra har längtat länge efter.
– Det är jätteskönt för dem. De tycker det är så härligt, säger hon.

ANNONS
|

Samtidigt som coronapandemin har hållit världen i ett järngrepp har det även pågått en pandemi bland fåglar. I slutet av förra året bröt fågelinfluensan ut i Sverige, och sedan dess har hönsuppfödare rekommenderats att hålla sina djur inomhus.

Men nu i måndags, den 17 maj, släppte Jordbruksverket på restriktionerna som omfattar hobbyhöns i bland andra Halland. Det glädjer Linda Ivarsson i Eftra för nu får hon låta sina 45 hönor och fem tuppar gå runt fritt på tomten igen.

– De är fortfarande lite tveksamma. Det är som att de tänker ”får vi verkligen gå ut?”, säger hon.

Pickar på varandra i brist på gräs

Även om Linda Ivarssons höns har inte drabbats av fågelinfluensan, har det inte varit optimalt att hålla dem inomhus då de är vana att få vara ute året om.

ANNONS

– Det som händer när hönorna går inne är att de blir rastlösa. De vill sprätta och gå runt, och när de inte kan göra det inomhus börjar de picka på varandra istället och ta bort varandras fjädrar.

Linda berättar att andra gårdar har behövt avliva flera höns även om de inte har varit smittade av influensan, eftersom de har tagit upp för mycket plats inomhus.

– Jag är glad att jag har så stort inomhus. Jag lider med de som har mindre, för då går det inte att ha hönsen inne så här länge.

Är du orolig för att smittan ska bryta ut igen?

– Ja det är klart, men man får se till att följa restriktionerna och tänka efter.

Fler vill ha höns under pandemin

Lindas höns har inte producerat färre ägg än normalt, men kvaliteten har påverkats.

– När hönorna får gå ute och äta gräs blir gulan knallgul och får mycket smak. Det säger sig självt att det blir smakskillnad när de inte får vara ute.

Precis som det har blivit populärt att köpa hundvalpar under pandemin har även intresset för höns ökat märker Linda.

– Det är en väldigt stor efterfrågan. Det är många som vill ha höns i trädgården och det är jätteroligt.

ANNONS

Vet personerna som köper höns hur man ska ta hand om dem?

– Jag tror att hönsen klarar sig bättre än hundarna. När man ska skaffa höns måste man förbereda mycket innan, och det är nog lättare att sälja vidare höns också eftersom de är så billiga.

ANNONS