På torsdagen kom beskedet att Hjortsbergs äldreboende inte längre har någon brukare med bekräftad covid-19.
På torsdagen kom beskedet att Hjortsbergs äldreboende inte längre har någon brukare med bekräftad covid-19. Bild: Håkan Johansson

Nu är Hjortsbergs äldreboende fritt från coronasmitta

Under torsdagen meddelade Hjortsbergs äldreboende att de inte längre har någon brukare med bekräftad covid-19. Boendet, som varit hårt drabbat, ska därför nu vara helt fritt från smitta.

ANNONS
|

Det var i slutet av mars som det första fallet av covid-19 upptäcktes på Hjortsbergs äldreboende i Falkenberg. Brukaren som drabbats av viruset fördes till sjukhus och provtagningar visade att flera äldre på boendet var smittade. Falkenbergs kommun beslutade då om att isolera hela boendet.

– Det har varit en tuff tid, säger Jessica Nilsson, verksamhetschef på Hjortsbergs äldreboende.

I mitten av april kunde man friskförklara fyra äldre som drabbats av coronaviruset på Hjortsberg och den 8 maj friskförklarades de två sista brukarna som varit sjuka. Sedan dess har ingen mer på boendet bekräftats vara smittad.

– Det känns fantastiskt och nu kan vi äntligen hedra dem som gått bort. Men vi inte slappna av än utan det gäller att vara lika noggrann med hygienen i fortsättningen, säger, Jessica Nilsson.

ANNONS

På grund av coronasmittan hölls de boende isolerade på sina rum, men trots fortsatt försiktighet har Hjortsbergs äldreboende lättat på restriktionerna.

– Nu behöver de inte sitta i sina lägenheter utan kan vara på avdelningen och till exempel sitta och äta tillsammans med andra och vi kan ha olika aktiviteter. De tycker självklart att det är jätteskönt. Det är jobbigt att vara isolerad, säger, Jessica Nilsson.

Kommer nya provtagningar att göras för att se att smittan inte kommit tillbaka?

– Absolut, och vi diskuterar också med kommunen hur vi ska hantera när nya flyttar in. Där väntar vi på besked, säger Jessica Nilsson.

LÄS MER:Flera friskförklarade på Hjortsbergs äldreboende

LÄS MER:Ytterligare ett dödsfall i covid-19 på äldreboende

LÄS MER:Frågetecken kring dödsfall på Hjortsbergs äldreboende

LÄS MER:Även personal på äldreboende smittad av corona

ANNONS