Nonnes och Sandras turbulenta coronaår: ”Fick bryta ihop och komma igen”

Den ena har sökt över 100 nya jobb och på nytt börjat studera. Den andra blev så sjuk av coronaviruset att hon knappt minns hälften av det. Mycket har hänt sedan HN för ett år sedan träffade Nonne Miles och Sandra Gerholdsdotter i den nya vardagen som pandemin innebar.

ANNONS
|

Som för så många andra förändrades makarnas vardag när pandemin utbröt. Samtidigt som Nonne Miles blev frikopplad från sin ordinarie tjänst på hjärtmedicin på Hallands sjukhus Varberg för att vårda coronapatienter på intermediärvården, blev hennes fru Sandra Gerholdsdotter uppsagd från sitt jobb på företaget Tiks Pac.

– Det har varit ett år av vakuum på många sätt. Det var en stor knäck när jag blev uppsagd förra våren. Jag trodde inte heller att pandemin skulle bli som den blev. Jag fick bryta ihop och komma igen, säger Sandra.

Sandra, som nyligen började studera programmering för att öka chanserna till nytt jobb, bröt till slut ihop. Med över 100 sökta jobb i ryggen kom en redan mörk dag i december att bli ännu mörkare.

ANNONS

Jag gick in i den absolut mörkaste platsen jag kunde hitta

Utbildningen kändes allt för svår och den välfyllda bägaren rann över. Motgångarna placerades på rad. Luften tog slut.

– Jag byggde upp en domedagsgrej. Då var det mörkt och det gick på alla mina nerver. Jag fick inte till det, kände mig korkad. Jag hade suttit och kämpat och slitit. Blev provocerad av människor och tyckte att folk var dumma i huvudet. Jag är inte sådan som människa, men jag gick in i den absolut mörkaste platsen jag kunde hitta.

LÄS MER:Sandra förlorade jobbet i coronatider: ”Fick ont i magen”

Sandra återhämtade sig. Hon fortsatte att söka jobb och försökte se det som en rolig utmaning. Men nästa bakslag var inom räckhåll. I början av januari blev Nonne coronasmittad via jobbet. Symtomen var så milda till en början att hon inte ens förstod att hon var sjuk. Lite ont i nacken, ont i ryggen. Viruset fick kort därefter bränsle efter ett onsdagspass på cykeln och Nonne blev sjuk. Riktigt sjuk.

– Jag fick syn på mig själv i spegeln. Då hade jag som svarta hål under ögonen och jag var grönvit i ansiktet, säger hon.

Coronatestet på torsdagen kom tillbaka positivt på fredagen. Än så länge gick det ingen större nöd på Nonne, som per automatik blev sjukskriven en vecka.

ANNONS

– Jag fick en liten obehagskänsla, men jag visste ju många som haft det. Jag gick här och skrotade. Var lite trött och hängig. Typiska influensasymtom.

Sjukdomen eskalerade efter en vecka

Det dröjde några dagar innan det small till. Inte förrän på tisdagen, det vill säga nästan en vecka efter att hon först uppvisade symtom, eskalerade sjukdomen. Tolv dagar med över 39 graders feber väntade.

– Jag var sjuk på alla sätt och vis. Jag kräktes, hade feber och minnesluckor. Så fort jag lade mig ner hostade jag. Det kom som en bubbla i halsen som visslade och pep och var i vägen när jag skulle andas. Jag försökte hosta bort den men det triggade bara ännu mer. Jag fick sitta upp och sova i en vecka eller så.

Sandras jobbsökande byttes ut mot konstant oro över sin fru. Det ena scenariot efter det andra målades upp och till slut blev den värsta tänkbara frågeställningen allt mer aktuell. ”Kommer hon att försvinna?”

Sandra Gerholdsdotter och Nonne Miles har alltid haft varandra.
Vissa saker har inte förändrats under pandemin. Att Sandra och Nonne alltid har stöttat varandra och funnits där när de har behövt det som mest, till exempel. Bild: Håkan Johansson

– Då var jag riktigt orolig. Det fanns inget jag kunde göra för att hon skulle bli bättre. Och så var jag en egoist mitt i allt och tänkte att ”vad fasen, ska jag vara ensam utan henne?”

Det är en vidrig sjukdom. Riktigt, riktigt vidrig

Paret kämpade sig igenom smittan på hemmaplan och någon sjukhusvård behövdes aldrig. Men det här med att unga, annars friska, människor inte blir så sjuka: Det vill Nonne slå hål på.

ANNONS

– Jo, man kan bli grissjuk. Även om man är gott och väl under 40 år, fysiskt aktiv, vältränad och äter sina vitaminer. Sedan hade jag en ganska kort återhämtningsperiod innan jag kände att jag var tillbaka fysiskt, men det är en vidrig sjukdom. Riktigt, riktigt vidrig.

Miles/Gerholdsdotter har fått tillskott i familjen.
Lassie har varit en del av familjen Miles/Gerholdsdotter sedan början av november. Bild: Håkan Johansson

Tillskott i familjen

Och som så många andra kan Nonne och Sandra se tillbaka på ett turbulent coronaår. Det är inte över än, men ljuset i tunneln kan i dagsläget uppfattas som starkare. Sandra har i dagarna börjat ett nytt jobb på Schenker i Halmstad. Nonne är åtminstone för tillfället tillbaka på sin ordinarie tjänst. Dessutom är nu valpen Lassie ett tacksamt tillskott i familjen Miles/Gerholdsdotter.

– Att vi skaffade henne var kanske lite av en pandemieffekt. Men vi ville ha hund och hon kommer inte att omplaceras på grund av ändrade arbetsförhållanden.

LÄS MER:Nonne är frikopplad för att vårda coronasmittade

ANNONS