Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lia Hof. En vinstaffär som asylboende, men med osäkerhet om framtiden. Bild: Håkan Johansson/arkiv

Nio miljoner i vinst för asylboendet

Lia Hof utanför Ullared drev även förra året sitt asylboende med god vinst. Nio miljoner kronor kunde man räkna hem i rörelseresultat.

Det här är inte längre ett särskilt överraskande resultat, för det är tredje året i rad som Lia Hof redovisar en kraftfull vinst som framförallt används till att investera i koncernens andra verksamhet: Ästad vingård, med hotell, spa och restaurang i Varbergs kommun.
– Ästad står och faller inte med vinsten från Lia, men vi har kunnat investera och utveckla verksamheten snabbare tack vare intäkterna därifrån, säger Daniel Carlsson, vd i Ästad vingård och ordförande i Liagården AB som driver Lia Hof.

Hans förklaring till den höga vinsten är stordriftens fördel, i och med att man disponerar en anläggning som förra året gav plats till cirka 200 asylsökande personer.
Omsättningen låg på 22 miljoner kronor, vilket gör att ungefär 40 procent av de skattefinansierade intäkterna kunde räknas hem som överskott.
6 miljoner kronor av fjolårets vinst förs över till Ästad gård i form av koncernbidrag eller utdelning.
Ägarna framhåller att vinsten också kan förklaras med att verksamheten är kortsiktig; just nu har Lia Hof sexmånaderskontrakt med Migrationsverket, vilket gör att verksamheten skulle kunna stängas redan den 20 september. Sådana korta kontrakt avspeglar sig i prisbilden, eftersom entreprenörerna behöver ta höjd för en snabb omställning med avvecklingskostnader.

Men även om Migrationsverket angett en överkapacitet på 20 000 platser i Sverige efter att flyktingpolitiken skärpts, så är det inte i första hand boenden som Lia Hof som riskerar avveckling. Avvecklingen berör främst mer tillfälligt ordnade platser.
– Men även med fortsatt full beläggning, så lär vinsten minska med kanske 30-40 procent för oss, säger Daniel Carlsson.
Det hänger samman med att Migrationsverket uttryckligen sagt att man helst vill ha asylplatser med självhushåll – alltså att de asylsökande, mot högre dagpenning, själva får köpa och laga maten. Så är det inte på Lia Hof men man förbereder där en snabb förändring som innebär att varje rum förses med kyl och frys och att det stora köket delas in i tolv enheter där de boende kan laga sin egen mat.
– Så vi har lagt ett bud om att klara verksamheten för 198 kronor per person och dygn med självhushåll, säger Daniel Carlsson.

Tidigare har Lia Hof stått för både mat och boende, vilket innebär att statliga Migrationsverket betalat 329 kronor per person och dygn. Eftersom även maten genererat en del av det betydande överskottet, så räknar Lia Hof med att vinsten går ner när självhushåll införs.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här