Nina Björk: Märkligt att komma från en affär

Hon är känd som feminist och konsumtionskritiker. Men rötterna har hon Nina Björk i Ullared. – Det är lite märkligt att komma från en affär och inte från en ort. Ullared har ju ute i landet fått ge namn åt varuhuset.

ANNONS
|

Tv-serien ”Ullared”, som sände sitt sista avsnitt för året i måndags, har Nina undvikit. Hon flyttade från hemorten redan som 15-åring. Nu bor hon i Lund. Men hon har både sommarstuga och föräldrar i trakten kring Falkenberg. Och varje år gör hon faktiskt ett besök på Gekås.

– Det är med lite skräckblandad förtjusning. Men om man kan köpa saker så billigt som det är där så är det nån som inte fått betalt för sitt arbete. Som till exempel när man köper en liten leksak för tio spänn.

Nina Björk blev känd i mitten av 90-talet när hon skrev den feministiska boken ”Under det rosa täcket”. Hon medarbetar regelbundet på Dagens Nyheters kultursidor och för några år sedan skapade hon också rabalder i och med den så kallade Dagisdebatten (där hon menade att dagis kanske inte är optimalt för precis alla barn).

ANNONS

Själva tv-serien har hon svårt att ha några åsikter om, men det som Gekås står för är hon knappast någon större anhängare av.

Konsumtionen, menar hon, har blivit nödvändig för vårt samhällssystem. Det är tudelat, samtidigt som miljön förlorar på tillväxt så är ekonomin, som den ser ut, beroende av det.

– Om man bortser från mat och saker till barnen – de växer ju – skulle man kunna sluta köpa saker. Man har ju allt. Jag tycker inte om att man gör själva konsumtionen till en händelse.

Hon menar att det är omöjligt att fortsätta med tillväxten och hela tiden tillverka och köpa mer när jordens resurser faktiskt har ett slut.

– Jag bor ju här i den privilegierade världen så man får ha en global medvetenhet. Det är som den gammaldags borgen som är omgiven av misär. Det ger ingen god eftersmak att köpa saker till den där borgen.

ANNONS