Niclas om minkförbudet: ”Det var en chock”

För två veckor sedan fick minkfarmaren Niclas Pettersson från Glommen beskedet att han inte får avla fram valpar i år. Nu riktar han hård kritik mot beslutet: ”Det är politik”.

ANNONS
|

Den 27 januari meddelade Jordbruksverket förbud mot parning och uppfödning av minkvalpar under 2021. Man tog beslutet efter att 23 av 26 minkfarmar visat på förekomst av antikroppar mot corona.

För att förhindra en ny fart av coronasmitta bland minkar förbjuds därför födsel av valpar under året.

– Om vi tillåter valpar får vi in djur som är mottagliga igen. Då kan vi få en virusstorm som vi hade i Blekinge i höstas och det vill man ju undvika, säger Karl Ståhl, statsepizoolog på Statens veterinärmedicinska anstalt.

Beskedet kom som en käftsmäll för minkfarmaren Niclas Pettersson från Glommen. Han behövde två veckor på sig innan han orkade uttala sig för tidningen.

ANNONS

– Det är fruktansvärt. Det går inte beskriva med ord hur man kan göra på det här viset. Jag befinner mig i ett ingenmansland, säger han.

Vad innebär det här för dig?

– Verksamheten står helt still, jag kommer ingenstans. Jag har haft sju svåra år och investerat samtidigt. Det funkar inte.

– Jag är rätt orolig, det är ett familjeföretag som ska gå i arv.

Kommer du överleva?

– Det vet jag inte än. Förbundet får lösa det. Det finns ingen annan utväg, säger han.

Det Niclas Petterson syftar på är hur stor kompensationen från Jordbruksverket blir. Minkfarmarna är lovad ersättning av staten under den här perioden.

– Det här beslutet får långtgående konsekvenser för alla uppfödare. Det är i princip ett näringsförbud under tolv månader. Vi måste ha en rimlig kompensation och det är klart att vi tycker att ersättningsfrågan skulle ha varit längre fram än vad den är i dagsläget, säger Jörgen Martinsson, vd på Svensk mink.

Men är det inte rimligt att ta det här beslutet för att inte riskera spridning av coronaviruset?

– Vi hade kunnat para våra minkar på ett säkert sätt. Vi har lärt oss otroligt mycket från förra året. Dessutom är ett vaccin under framtagande. Risken att människor smittas är försumbar, säger Jörgen Martinsson.

ANNONS

Även Niclas Pettersson är starkt kritisk till Jordbruksverkets beslut.

– Vi är på landet, inte mitt inne i Stockholm. Det finns värre saker i städerna än på landet som kan smitta. Det här är rent politiskt, så pass mycket vet jag, säger Niclas Petterson och fortsätter:

– Det är inget mänskligt förfarande de håller på med där uppe. De sitter alldeles för långt bort för att ta ansvar, menar han.

Statsepizoolog Karl Ståhl försvarar beslutet:

– Det är en smitta som sprider sig lätt och är svår att få stopp på. Därför är det problematiskt att tillåta valpning. Det kunde ha ställt till problem, säger han.

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) provtog 26 besättningar av minkar under hösten. Provsvaren visar att endast tre bedömdes helt negativa avseende antikroppar mot covid-19. De allra flesta proverna hade starkt positiva resultat.

Slutsatsen blev att spridningen av viruset bland minkar varit mer omfattande än vad den initiala övervakningen visat.

Det rapporterar SVA men vill inte ge ut informationen vilka av de 26 minkfarmarna som bedömdes negativa respektive positiva.

För att möjliggöra upptäckt av eventuell kvarvarande smittspridning eller eventuella nyintroduktioner kommer fortsatt provtagning och övervakning av samtliga minkbesättningar genomföras också under våren.

ANNONS