Neova satsar på stor torvanläggning i Falkenberg

Intresset för odlingstorv har växt sig stor. Årligen exporteras ungefär 250 000 kubik torv från Falkenbergs terminal och snart väntas producenten Neova få tillgång till en egen torvanläggning i hamnområdet.

ANNONS
|

— Gör vi inget åt torven så oxiderar den bort med ungefär två centimeter per år. Nu tar vi och gör nytta av den och använder den till att odla mat och växter. Vi har tagit ungefär 4 000 till 5 000 hektar torv i Sverige och har återställt cirka 1 300 hektar, och då växer den tillbaka, förklarar Leif Olsson, som är marknadschef på Neova AB.

Bolaget är en av Skandinaviens största torvproducenter och bland kunderna finns bland annat jordproducenter, lantbruk och privatpersoner. Just från Falkenbergs terminal har torven exporterats vidare till Tyskland och Holland sedan fem år tillbaka.

ANNONS

Det växande intresset för torven menar Leif Olsson beror på ett ökat intresse för odling och att allt fler väljer vegetarisk kost. Han får medhåll från Eric Van Hoeckel, som installerar torvanläggningar runt om i världen genom det kanadensiska företaget Premier Tech.

— Marknaden blomstrar, inte minst på grund av pandemin och att fler odlar i sina trädgårdar. Jag tror vi fått sålt ungefär dubbelt så många installationer nu. Vanligtvis bygger vi våra installationer under lågsäsongen mellan september och februari, men nu installerar vi mer under högsäsongen med, förklarar han på engelska.

Ser möjligheter för framtida satsningar

Det borras och bankas under bygget av anläggningen på Falkenbergs terminal. I den drygt 1 200 kvadratmeter stora hallen installeras ett avlångt maskineri där torven ska skiktas från stenar och pinnar, för att på så vis gå från råvara till färdig produkt.

— Det ger oss möjlighet att få en färdig produkt och en större kundkrets i Europa, förklarar Leif Olsson.

Kostnaden för bygget ligger på 4,5 miljoner kronor och en person kommer att anställas för att arbeta på anläggningen. Leif Olsson har dock större framtidsvisioner än så.

— Det är en unik hall i hamnen vi får tillgång till, så vi kan tänka större och bredare. När vi är klara får vi titta på produkten och spinna vidare på vad man hade kunnat göra mer. Ska vi titta positivt på det finns det fabriksmöjligheter här, med en stationär packningslina och jobb för ett par människor till, säger han.

ANNONS

Industriområdet är en het fråga i Falkenberg, inte minst i den föreslagna översiktsplan där politiker vill flytta industrierna på sikt. Men Falkenbergs terminals vd Peter Sevholt ser positivt på Neovas satsning. Han berättar att skrotexporten ska flyttas längre ut i hamnen under året, dels för att ge mer plats åt torvverksamheten och dels för att minska på bullret.

— Det är en fördel att det är en tyst hantering av detta som inte stör omgivningen. Och det här handlar om arbetstillfällen och inkomster, inte bara här i Falkenberg utan i hela kedjan.

ANNONS