Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nej till hårdare regler för skolmat

Kommunen fortsätter att upphandla råvaror som tidigare. MRSA-oroade föräldrar som krävt skärpta regler får nej på sin begäran.

Närmare 60 föräldrar på Vessigebroskolan krävde i oktober att kommunen tillämpar försiktighetsprincipen när de köper in råvaror till skolmat. De är oroade över multiresistenta bakterier (MRSA).

Kommunen skriver i ett svar att den inte tidigare tittat på den möjligheten och inte heller känner till någon annan kommun som använt sig av miljöbalken på det viset. Kommunen kontaktade därför Miljöstyrningsrådet, regeringens expertorgan i miljöanpassad offentlig upphandling, för att diskutera frågan.

Rådet avråder kommunen från att använda försiktighetsprincipen och ”anser att de krav kommunen ställer är nog för att säkerställa, i den mån det är möjligt, att det kött som levereras inte är smittat av MRSA”. Kommunen väljer därför att följa Miljöstyrningsrådets rekommendationer.

Kommunen skriver också, vilket HN berättat tidigare, att sommarens beslut om skärpta krav vid inköp och bättre uppföljning har lett till att cirka 30 produkter underkänts och ersatts av andra produkter. Också andelen svensk kött har ökat under året och låg vid tredje kvartalet på 61 procent.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här