Fastighetsägaren vill bygga 30 lägenheter på innergården, men politikerna säger nej.
Fastighetsägaren vill bygga 30 lägenheter på innergården, men politikerna säger nej. Bild: Lena Lyxell

Nej till bostäder på innergården

Ägaren till en fastighet i centrum vill bygga ett flerbostadshus med 4-5 våningar på en innergård. Önskemålet möts av ett massivt nej.

ANNONS
|

Den aktuella fastigheten har namnet Holger 11. Innergården som fastighetsägaren, Wallins Fastigheter, vill bebygga ligger på Holgersgatan.

Fastighetsägaren har ansökt om planbesked för att få bygga ett flerbostadshus med 4-5 våningar och cirka 30 lägenheter på kvarterets innergård.

Förslaget gick inte hem hos politikerna i kommunstyrelsen. Visserligen ligger förslaget helt i linje med översiktsplanens tankar om förtätning. Men kulturmiljön och livsmiljön för boende i området kan komma att påverkas. I motiveringen till beslutet står det vidare att det finns många utmaningar, bland annat antalet förskoleplatser, föroreningar, solstudier, buller, angöring, parkering med mera.

Eniga politiker

Politikerna i kommunstyrelsen var eniga om att säga nej till fastighetsägarens ansökan.

ANNONS

– Jag ser så många hinder. Bland annat när det gäller solen och trafiken. Jag tvivlar på att det kan bli en hållbar närmiljö. Dessutom har vi så många färdiga planer för bostäder och planer som är pågående. Därför prioriterar vi planer som gäller kommunal service, säger Georgia Ferris (KD).

Markus Jöngren (MP) är kluven inför en eventuell bebyggelse på innergården i kvarteret Holger.

– Det är precis den typen av förtätning som vi vill ha. Men idag har vi en stor bostadsreserv i färdiga detaljplaner och beslutade byggen. Däremot finns det brist på kommunal service i form av till exempel och förskolor. Även om det bär mig emot att säga nej, så ska de resurser vi har läggas på infrastruktur och de planer som redan ligger klara.

Anneli Andelén (C):

– Det skulle bli för trångt, både med tanke på trafiken och de boende i området.

LÄS MER: Hemmakväll kan bli lägenheter

ANNONS