Natalie deltog i unik transplantation på covid-19-patient

Den 24 september genomfördes den första lungtransplantationen i Sverige på en patient efter sviterna av covid-19. Mannen var tidigare frisk och tillhörde inte någon riskgrupp, men lungorna var så svårt skadade av viruset att de inte gick att rädda. Med i vårdteamet var Natalie Karlsson från Falkenberg.

ANNONS
LocationSahlgrenska universitetssjukhuset, Falkenberg||

För transplantationsavdelningen på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg har året 2020 varit intensivt. Där började Natalie Karlsson arbeta bara tre dagar efter att ha tagit sin sjuksköterskeexamen 2019. Men coronapandemin har inte bara inneburit en större ansträngning på avdelningen, utan även nya utmaningar.

Ett par lungor måste transplanteras inom sex timmar från det att syret till donatorns blod har kapats. På den tiden ska mottagaren hinna resa till Sahlgrenska, provtas, röntgas, duschas, informeras och numera även testas för covid-19 innan operationen kan börja. På transplantationsavdelningen äter patienterna en särskild medicin för att inte kroppen ska stöta bort sina nya organ och de är därför extra infektionskänsliga. En vanlig förkylning kan vara farlig, covid-19 troligtvis förödande.

ANNONS

I våras smittades en man i Stockholmstrakten av coronaviruset och lades in på intensiven. Där vårdades han i respirator och sedan med ecmo, en slags konstgjord lunga som syresätter blodet utanför kroppen. Men lungorna hade vid det laget blivit så förstörda att transplantation var den enda utvägen.

– När han kom till oss hade han inte covid-19, säger Natalie Karlsson. Patienten visade ett negativt resultat efter en tids vård på intensiven. Som positiv kommer man inte in på vår avdelning.

Att mannen var relativt ung och tidigare frisk var även det avgörande för att han skulle få transplantationen. Men trots att patienten haft covid-19 skedde det praktiska vårdförloppet enligt rutin.

– Det som särskiljde sig kom efteråt. De flesta patienter som kommer till oss gör det efter en längre tids sjukdom och har därför haft tid att förbereda sig. Det hade inte han, berättar Natalie Karlsson.

En transplantation föregås ofta av en lång väntetid, utdragna utredningar och mottagaren är vanligtvis väl insatt i sin sjukdom. I detta fall var det ett plötsligt insjuknande där patienten legat uppkopplad mot maskiner under en stor del av sjukdomsförloppet.

– Det gick väldigt fort och jag kan tänka mig att det måste varit en svår situation för honom. Hade han inte smittats av corona hade han ju inte behövt en transplantation.

ANNONS

Men allt gick bra och mannen fick lämna sjukhuset enligt rutin. Efter operationen beskriver Natalie Karlsson honom som glad och tacksam, men med mycket frågor.

– Att gå igenom en transplantation är en otroligt stor grej och jag glad att han har fått en ny chans till livet. Vi går genom en tragisk pandemi där vissa dör och många får bestående men för livet. Just denna patienten var otroligt svårt sjuk. Att gå från det stadiet till att faktiskt få gå hem med ett par nya lungor var väldigt häftigt att se.

Detta är de enda lungtransplantationen kopplad till covid-19 i Sverige. Men oron kring pandemiläget är ändå djupt inbäddad hos Natalie Karlsson och hennes kollegor.

– Jag är nervös för att det ska bli som i våras igen. Vårdplatserna har minskat och vi får ta emot patienter som inte egentligen inte ska vårdas på vår avdelning. Patientsäkerheten hotas och det är jobbigt att ha i bakhuvudet som sjuksköterska, säger Natalie Karlsson och förklarar att hennes största oro är att intensivvårdsavdelningen skall bli full.

– Bara för att corona har kommit så har de andra sjukdomarna inte tagit paus. Jag tycker att det är extra viktigt att ta ställning i dessa tider och att registrera sig i donationsregistret. Det gör skillnad mellan liv och död, det ser jag varje dag, säger Natalie Karlsson.

ANNONS

LÄS MER: Första lungtransplantationen på coronapatient i Sverige

Man kan anmäla sig till donationsregistret på Socialstyrelsens hemsida.

ANNONS