Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Nästa år öppnar Vallarnas nya lekplats

Ut med det gamla och in med det nya! På måndag stängs Vallarnas lekplats för en omfattande renovering.
– Äntligen! Så känns det, säger landskapsingenjör Johanna Falgén Lilja.

Redan till sommaren var förhoppningen att Vallarnas nya lekplats skulle vara klar men en pandemi och en överklagad upphandling kom i vägen. Men nu är det äntligen dags, på måndags stängs lekplatsen för totalrenovering.

– Det mesta ska rivas och bytas ut. Det stora klätternätet som står närmast Tullbroskolan ska monteras ner och vidare till en annan lekplats. Kompisgungan och de vanliga gungorna kommer att finnas kvar men annars ska det mesta bytas ut, säger Johanna Falgén Lilja.

Och vad kommer det att bli istället?

– Vi vet att det finns saker som har varit efterfrågade så det kommer bli en hel del saker som snurrar, ett par olika varianter på karuseller. Det ska sättas upp en linbana och dessutom kommer vi bygga två helt nya vindskydd.

Planen är också att lekplatsen ska bli större och på ett mer naturlig sätt knyta ihop hela området med tydliga stråk och mer belysning.

Nio meter hög blomma ska välkomna besökarna

Men den stora nyheten är en nio meter hög klätterställning.

– Portalen, som vi kallar den, är det som kommer att bli själva ingången till området. Det ser ut som en stor blomma med höga torn på sidorna som man kan klättra i.

Kommunen har avsatt 13 miljoner över en period på fem år för hur lekmiljöerna utomhus ska utvecklas.

Enligt Johanna Falgén Lilja kostar Vallarnas upprustning runt sex miljoner.

Upprustning för sex miljoner

Samtidigt har kommunen via Boverket fått ett bidrag på 738 000 som kommer att användas till renoveringen.

– Mellan fem och en halv till sex miljoner skulle jag tro att det landar på. Det är väldigt mycket pengar och speciellt för Falkenberg. Men vi vet att det har varit efterlängtat och grejerna på Vallarna har varit med ett tag, det är dags att fräscha till det.

Något exakt datum för när lekplatsen öppnar på nytt finns inte ännu men kommunen hoppas på att vara klar i början av nästa år.

– Det är oklart när vi kan öppna igen men på ett sätt blev det bra att vi inte stängde lekplatsen över sommaren. Speciellt i dessa tider. Men vi får vara lite flexibla och se hur mycket vädret kommer att påverka bygget. Men vill man besöka mini-zoo:et eller hinderbanan i skogen går det bra. Vill man gunga eller åka rutschkana så kan man göra det på en annan lekplats.

LÄS MER: Ny åkattraktion ska avlasta skateparken

LÄS MER: Ny käpphästbana klar på Vallarna

LÄS MER: Halländska lekplatser bjussar på massvis av lek och bus

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här