Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/1

Näringslivschef välkomnar regeringens krispaket

Regeringens krispaket välkomnas av Falkenbergs näringslivschef Jan Melkersson.
– Det skapar möjligheter till att mildra den ekonomiska effekten som coronaviruset orsakat företag, säger han.

Regeringen lanserar stödpaket på över 300 miljarder kronor. Två åtgärder är att företagens lönekostnader kan minska med hälften och att arbetsgivaravgifter och skatt kan skjutas upp. (Se hela krispaketet i faktarutan längst ner av artikeln.)

Falkenberg har en stor besöksnäring och coronaviruset slår hårt mot flera företag i kommunen. Ekonomiskt kommer det att märkas på flera håll.

– Gekås och konferensanläggningar drabbas i första ledet. Sen har vi en del eventföretag som är tidiga i kedjan. Så situationen är allvarlig, säger Jan Melkersson.

Under helgen såg sig Jan Melkersson märka en viss förändring i människors beteende.

– Restauranger har märkt en minskning. Nu har vi en period framför oss som sannolikt kommer bli ännu tuffare, vilket man har kunnat se i andra länder som fått smittan tidigare.

Falkenbergs näringslivsavdelning har inga ekonomiska medel för att kunna hjälpa drabbade företag.

– Vi ska ändå sätta oss ner för att se om vi på något sätt kan hjälpa de värst drabbade företagen på något sätt. Ett sätt där vi kan bidra är att sprida information om regeringens stödpaket, hur det kan lindra det akuta ekonomiska läget för en del företag, säger Jan Melkersson.

Fakta: Krispaketet

Korttidspermittering införs. Företagens lönekostnader kan minska med hälften genom att staten står för en större kostnad. Konstruktionen liknar korttidsarbete, men stödet blir större. Arbetstagaren får ut över 90 procent av lönen.

Systemet föreslås träda i kraft den 7 april och gälla under 2020 men det tillämpas från och med i dag den 16 mars.

Staten tar över sjuklöneansvaret i två månader. Staten föreslås ta över kostnaden för sjuklönen under april och maj. Även egenföretagare ersätts genom att de får en schabloniserad sjukpenning för dag 1-14.

Likviditetsförstärkning via skattekontot. Företag kan få anstånd med betalning av arbetsgivaravgifter, preliminärskatt på lön och mervärdesskatt som redovisas månadsvis eller kvartalsvis. Anstånd omfattar tre månaders skatteinbetalningar och lämnas under längst 12 månader.

De nya reglerna för anstånd föreslås börja gälla den 7 april 2020, men kan tillämpas retroaktivt fån 1 januari 2020. Det innebär att företag som har betalat in skatt på sitt skattekonto för januari till mars kan få skatten återbetald från Skatteverket.

Anstånd kan beviljas företag som inte missköter sin ekonomi, inte har större skatteskulder eller på annat sätt är oseriösa.

Lagrådet ska snabbgranska förslagen och regeringen planerar att besluta om dem den 19 mars som en del i den extra ändringsbudgeten.

Källa: Regeringskansliet

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här