Potatis klar för leverans. Varje dag klockan 16 kommer varubilar och hämtar allt mot order, för leverans till butik, senast klockan 07 morgonen därpå.
Potatis klar för leverans. Varje dag klockan 16 kommer varubilar och hämtar allt mot order, för leverans till butik, senast klockan 07 morgonen därpå.

Mycket svensk potatis till högre pris

Den kylslagna våren och sommaren har lett till sen, men mycket svensk potatis. Dock kan det lite paradoxalt nog också leda till högre priser i höst.

ANNONS
|

175 000 potatisar i timmen rullar i långa banor och fotograferas – 50 gånger vardera – för att kvalitetsbedömas innan de så småningom hamnar i stora säckar med tolv ton potatis i varje. 13 500 ton potatis från cirka 50 olika odlare, främst från Halland och Skåne, mellanlandar varje år i Långås innan de når våra butiker, restauranger och matbord.

– Det gör att vi står för ungefär 2,5 procent av all svensk konsumtion, säger Roger Bengtsson, vd för Långås potatis, som nu även expanderar och bygger ut för att näst intill fördubbla kylkapaciteten för 3 800 ton potatis.

Årets potatisskörd ser dessutom ut att bli bra.

ANNONS

– Nu ligger den förvisso fyra-fem veckor fram i tiden, men hittills ser det väldigt bra ut. Den förhållandevis torra sommaren har gjort att potatisen växt långsamt, men det är hög knölsättning och många – men inte så stora – potatisar under varje planta.

– De verkar också ha klarat sig förvånansvärt bra från angrepp, förmodligen tack vare kylan och det har också lett till att de enligt mitt tycke är ovanligt goda och smakrika i år, säger Roger Bengtsson, kock i grunden och med genuint intresse för smak och kvalitet.

Lite paradoxalt nog kan tyckas, kan detta samtidigt leda till högre potatispriser i höst. Det beror dels på att årets färskpotatis i år var ovanligt sen vilket även det ledde till högre pris, dels på att kostnaderna för den skalfasta vinterpotatis som nu ska sorteras in och lagras driver upp priserna.

– Det handlar enkelt förklarat om volymer. Vi har nog aldrig börjat så tidigt med vårbruket som i år, samtidigt som den kyliga våren gjorde att ”midsommarpotatisen” inte var riktigt klar förrän i början av juli, förklarar Roger Bengtsson.

Prisnivån på potatis, som just nu ligger på mellan 2,75 och 3 kronor kilot, är i år även högre utanför Sveriges gränser, vilket beror på torka i stora delar av Europa. Arealerna har också dragits ner i många länder efter 2014 års låga potatispriser, vilket gör att det råder balans på marknaden och att det svenska kilopriset är ungefär en krona högre än i fjol.

ANNONS

Roger Bengtsson ser dock ljust på framtiden.

– Det enda hot som jag ser är just vädret – och då framför allt regn – när vi ska ta upp potatisen. Men det vet vi först om några veckor hur det blir.

Hanterar årligen 13 500 ton potatis från cirka 50 olika odlare, från främst Skåne och Halland, vilket motsvarar ungefär 2,5 procent av all svensk potatiskonsumtion.

16 anställda som jobbar full produktion i tio månader, inga säsonganställda. Resten av tiden ägnas åt underhållsarbete, som att till exempel laga och spika ihop företagets 3 500 potatislådor.

Utökar även inom kort och bygger ny kylanläggning för totalt 3 800 ton potatis om året.

ANNONS