Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Murtans trafikskola smittsäkrar bilarna i coronatider

Murtans trafikskola har som kanske första trafikskola i Sverige satsat på plastskärmar mellan elev och lärare i ett försök att hindra smittspridning.

Murtans trafikskola i Falkenberg försöker ligga i framkant när det gäller att förhindra smittspridning under coronapandemin. Lennart och Carina Svensson, som driver verksamheten, kom på idén att någon form av skydd behövdes i körskolans bilar.

– Ett tag hade alla lärare visir under körlektionerna. Men det blev varmt och kladdigt och många upplevde att det klämde om huvudet, säger Carina Svensson.

Sedan ungefär en månad tillbaka har körskolan istället haft stora plastskivor i bilarna, som avskärmar elev och lärare. Plastskärmen som är fäst i taket och sitter mellan framsätena ska stoppa eventuell smitta som sprids genom att hosta, nysa eller prata.

– Tanken är helt enkelt att det ska fungerar på samma sätt som den skärm som finns vid kassorna i de flesta affärer nu, säger Carina Svensson.

Murtans trafikskola har informerat alla sina elever om att bara ska komma om de är friska och alla bilar tvättas med sprit före och efter lektioner. Idén med plastskärmarna kom efter att lärarna börjat efterfråga någonting i bilarna som ger ökat skydd.

– Lärarna tycker att det är fantastiskt! Någon kanske tycker att det är lite vägen men överlag så får jag säga att mottagande varit bra, säger Carina Svensson.

Ur trafiksäkerhetssynpunkt ska skärmarna inte påverka varken lärare eller elever.

– Vi kan fortfarande ta ratten om det behövs och kommunicera med eleven. Eleven kan se speglarna utan att behöva titta igenom skärmen., Lennart Svensson.

Elin Axelsson är 17 år och har tagit körlektioner i lite drygt två månader.

– Det är en bra idé! Mycket bättre än visiren som lärarna hade innan, säger hon.

Lennart Svensson har kontaktat både Svensk bilprovning och Folkhälsomyndigheten för att få ett utlåtande om skärmarna.

– Svensk bilprovning säger att de inte ser något problem. Det var viktigt för oss att få svar på om det skulle påverka säkerheten i bilarna, säger Lennart Svensson.

Från Folkhälsomyndigheten har man fått svaret att frågan har skickats vidare inom myndigheten men att de inte haft tid att titta på ärendet än.

– Vi skickade in en film där de fick se hur vi jobbar med det. Vi vill veta om det är en satsning vi kan känna oss trygga eller om det bara är ett spel för gallerierna, säger Lennart Svensson.

Vet ni om annan körskola i Sverige har samma lösning?

– Det tror jag inte. Vad jag är det ingen annan körskola som göra samma sak i alla fall, men det hade varit roligt om någon annan tar efter, säger Lennart Svensson.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här