Munkagårdsfloen lockar fågelskådare från hela Sverige

Varje år kommer hundratals vackra sångsvanar till Munkagårdsfloen söder om Morup. Ett spännande skådespel, men våtmarken som finns där är mycket mer än så, menar FOF:s ordförande Thomas Andersson.

ANNONS
|

I tio års tid har Falkenbergs ornitologiska förening lagt ut spannmål till sångsvanarna vid Munkagårdsfloen. Våtmarken som finns där anlades av länsstyrelsen år 2003 och har sedan dess blivit en betydelsefull plats för både häckande och rastande fåglar.

– Vi har haft upp emot 400 sångsvanar här i år. Dessutom har vi haft besök av en mer ovanlig svan, mindre sångsvan. Den häckar på sibiriska tundran och har mer svart på näbben. Det brukar komma några exemplar men det krävs ett vant öga för att urskilja dem, säger Thomas Andersson, ordförande i Falkenbergs ornitologiska förening.

Även om det förekommer i enstaka fall så häckar sångsvanen vanligen inte i Halland. Den bara stannar och pausar på vägen mot nordligare breddgrader. Att komma och titta på svanarna är ett intressant skådespel väl värt ett besök, tycker Thomas Andersson, som berättar att man varje vår lägger ut 6 ton mat till fåglarna på Munkagårdsfloen.

ANNONS

– Sångsvanarna kunnat klara sig själva men att vi matar dem har flera syften. Dels är det här publikt och det kommer jättemycket folk, men det är också så att när svanarna kommer hit och äter mår de bra och är i extra god kondition när de kommer till sina häckningsplatser, säger han.

”En jätteattraktion i Falkenberg”

Munkagårdsfloen är ett populärt ställe för fågelentusiaster och inte bara på grund av sångsvanarnas skådespel, även om det är något som lockar extra många.

– Det är alltid folk här och de kommer från hela Sverige. Det är mestadels fågelintresserade men också allmänheten som fått nys om det här. Det är en jätteattraktion i Falkenberg som många kanske inte vet om, säger Thomas Andersson.

– Det här är det absolut bästa fågeltornet, säger Birger Enberg från Göteborg, som med kikaren i högsta hugg fått med sig förstagångsskådaren Jakob Enerås Sköld.

Våtmarkens utformning skapades av arkitekten Jens Morin och fågeltornet byggdes av Falkenbergs ornitologiska förening året efter att den anlades. 2018 uppförde man ett ”gömsle” för att kunna komma närmre fåglarna och både titta och fotografera.

– Det blev en succé direkt. Det kom jättemånga olika fåglar och också fåglar som normalt sätt häckar vid kusten började göra det här. Våtmarker är naturens reningsverk och det finns inget billigare sätt att bli av med fosfor och kväve som läcker ut i havet än att återskapa dem. En gång i tiden fanns många våtmarker här men de dikades ut för att man skulle få mer jordbruksmark, säger Thomas Andersson.

ANNONS

Ordföranden framhåller också hur viktigt det varit och fortfarande är med stödet från Munkagård, som äger marken.

– Utan dem hade det fortfarande varit jordbruksmark här, säger han.

För den fågelintresserade är nästa stora skådespel på Munkagårdsfloen är de 400 eller 500 häckande skrattmåsarna som börjar komma nu.

ANNONS