Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild från sommarens elfiske. Per Ingvarsson och Lars-Göran Pärlklint söker igenom Hertingforsen på jakt efter yngel.

Motstridiga uppgifter om torrlagda forsen

Motstridiga uppgifter visar på olika uppfattningar om vattennivån i Hertingsforsen vid olyckstillfället förra sommaren.

Länsstyrelsen dröjer med sitt svar till Älvräddarna om Hertingforsen.
– Det är oklart om kraftverket har hållit sig inom ramen för vattendomen eller inte, säger tf miljödirektör på Länsstyrelsen i Halland Mauritz Sandholm.

Som HN tidigare har berättat har Älvräddarna i Halland lämnat in en anmälan till länsstyrelsen med uppmaning att polisanmäla Herting kraftverk för en händelse som inträffade i juli förra året. Då torrlades delar av dammen vilket gjorde att antalet laxyngel minskade kraftigt. Jämfört med året innan gick antalet yngel ner med 24 procent.
Misstaget skedde efter ett servicearbete då kraftverkets personal glömde att ställa om vattenflödet från manuell hantering till automatisk. Det gjorde att vattnet i dammen sänktes. 
– De måste släppa elva kubikmeter vatten per sekund för att hålla nivåerna, säger Sven Björck på Älvräddarna i Halland.

Älvräddarna vill med sin anmälan att Länsstyrelsen som tillsynsmyndighet ska polisanmäla företaget. Så har inte skett.  En anledning till att beslutet dröjer är att den tidigare handläggaren på länsstyrelsen har slutat. Men det har också kommit nya uppgifter från kraftverket, enligt Mauritz Sandholm.
– Som vi ser det är det oklart om de hållit sig inom ramen för vad som är tillåtet, säger nu Mauritz Sandholm till HN.

Han baserar detta på uppgifter från Herting kraftverk som också har försäkrat att något liknande inte ska kunna ske igen.
– De har meddelat oss att de fått bättre rutiner, säger Mauritz Sandholm.
När uppgifterna har kontrollerats mer noggrant kommer Länsstyrelsen att bestämma om man ska polisanmäla eller inte. När det ska vara klart vill han i nuläget inte svara på.
– Vi behöver söka upp kraftverket och titta på plats innan vi bestämmer oss för att vidta åtgärder eller inte, säger Mauritz Sandholm.

Det låter inte som något som skulle behöva ta så mycket tid?
–Nej, det gör det inte men det här är inget pågående ärende och är därför inte så prioriterat. Vi har andra ärenden som pågår nu som måste lösas först, säger Mauritz Sandholm.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här