Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Motionstrenden håller i sig bland Falkenbergsborna

Halva januari har gått och träningsställena är fulla som det brukar vara när folk ska hålla nyårslöftet om bättre vanor.

– Vi har under en lång tid sett att folk tränar mer frekvent och självklart är början på året en riktig topp vad gäller träning. Vi ser ju en stor ökning på antalet medlemmar och antal motionärer och besökare hos oss, säger Anette Håkansson, verksamhetsledare på Friskis & Svettis.

Det är ett brett spann med över 20 olika sorters pass som erbjuds den som tränar på Friskis & Svettis. Men så är också tanken att det ska finnas något för alla, så att alla kan hitta sin form av träning.

– Det allra viktigaste med träning är att den är rolig, det är grundförutsättningen för att känna drivkraft och som gör att man håller i, säger Anette Håkansson, verksamhetsledare på Friskis & Svettis.
En trend som ökat stadigt de sista åren är att folk tränar året runt.

– Förr tränade man mer i terminer, nu tränar folk under jul, nyår och semestern. Träning har blivit en livsstil i högre utsträckning. Att fler och fler tränar mer ser vi jättepositivt på. Givetvis utifrån vår verksamhet men också utifrån ett folkhälsoperspektiv, säger Anette Håkansson.
 

Gå inte ut för hårt

De som nyligen börjat träna eller ligger i startgroparna råder Anette Håkansson att gå ut på en nivå som känns rimlig utifrån personens grundfysik men också vardag med jobb, familj och annat som ger olika förutsättningar.
Varje träningstillfälle är bra men vilodagar är viktiga och det är viktigt att träningen inte blir en belastning på fel sätt. Bättre träna två dagar i veckan och känna lugn kring det än att träna fyra och känna stress och press.

På Friskis & svettis hittar den träningssugne förutom ett gym mängder av pass. Det finns softa pass där man tränar med en lägre intensitet och puls samt utan hopp. En träningsform som lockar många lite äldre, personer som kanske har en skada att ta hänsyn till och de som vill ha en lugn träningsform. För att nämna lite till finns spinning, dans fushion, gympa, cirkelfys och yoga.
 

”Något för alla”

– Vi vill tro att alla hos oss kan hitta någon träningsform som de tycker om. Sedan har vi duktiga ledare tycker jag. De är generellt proffsiga och så trevliga, pigga och glada. Jag tycker de är väldigt duktiga på att göra träningen enkel och inte till någon vetenskap. Utan glädjen är grunden helt enkelt, säger Anette Håkansson.

En grupp som stadigt växt de senaste åren både på gymmet men också på passen är seniorerna. Anette Håkansson menar att det hänger ihop med ökad kunskap och intresse i att träna för att bevara eller förbättra sin hälsa.

Kroppen är vårt främsta redskap som vi behöver hela livet och därför är det viktigt att ta hand om den. Det är tydligt att allt fler ser träning långsiktigt och tar hand om sig. Jag tror att det fortsatt kommer att vara så, sen kommer det säkert finnas variation i träningsformer.

Artikeln har tidigare varit publicerad i FP. 

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här