Mordbranden: En ifrågasatt cigg i utspilld thinner

Den åtalade hävdar att han sprätte iväg en fimp som råkade sätta eld på utspilld thinner. Men expertutlåtandet är ett ifrågasättande: svårt att antända brännbar vätska på det sättet!

ANNONS
|

– Som lekman måste jag säga att jag är förvånad över det här utlåtandet från Nationellt forensiskt centrum, sa advokat Anders Ericson som försvarar den man i 30-årsåldern som står åtalad för att ha orsakat den grova mordbranden i gamla gjuteriet i Falkenbergs hamn i april.

För så här säger expertisen på Nationellt forensiskt centrum (NFC): ”Tidigare försök vid NFC har visat att antända en brännbar vätska med en antänd cigarrett är mycket svårt. Vid försök med glödande cigarett som placerades/kastades i en pöl av motorbensin, som är extremt brandfarlig, släcktes cigarretten av vätskan. Då cigarretten placerades nära vätskan eller strax ovanför vätskeytan erhölls ingen antändning av vätskan (gasen).”

ANNONS

Detta expertutlåtande har en viss betydelse för om den åtalade mannen ska bli trodd på sin version av vad som egentligen hände den där olycksaliga kvällen den 17 april. I polisförhör har han sagt att han i sin psykiska instabilitet hade åkt ner till sin firma i lokalerna, och sedan sparkat till en burk thinner, som uppenbarligen måste ha runnit ut, och att han därefter sprätte iväg fimpen utan någon egentlig mening att ställa till brand.

– Han förnekar grov mordbrand, eftersom han inte har haft något uppsåt, förklarade hans advokat Anders Ericson när rättegången inleddes i Varbergs tingsrätt på tisdagen.

Men genom att peka på expertutlåtandet så sådde åklagare Sofia Corin tvivel om sanningshalten i hans berättelse: Är det ens möjligt att han på detta lättvindiga sätt skulle ha orsakat branden som ledde till skador på i vart fall 70 miljoner kronor?

– Men det finns även frågetecken om Räddningstjänstens agerande, där det bland annat var på problem med vattentillförseln under natten, påpekade advokat Anders Ericson som därmed väckte den känsliga frågan om branden effektivare kunde ha bekämpats med mindre skador som följd.

– Nu gör ju Räddningstjänsten en internutredning, och det kanske man gör efter varje större brand, men personligen hade jag hade gärna sett att den var färdig så att vi fick ta del av den innan den här förhandlingen, fortsatte Ericson.

ANNONS

Ytterst handlar ändå skuldfrågan om huruvida den åtalade mannen hade uppsåt, eller åtminstone borde ha insett, vad hans agerande kunde leda till.

– När polisen hämtade honom i hans bostad, så sa han att hade väntat att de skulle komma och även något i stil med att det var han som orsakade branden, förklarade åklagare Sofia Corin i sitt inledningsanförande för domstolen på tisdagen.

Mannens agerande strax efter händelsen, då han kommit hem och också fått en anhörig att ana oråd, talar naturligtvis till hans nackdel: att han i själva verket skulle ha varit högst medveten om att en brand höll på att utvecklas när han lämnade gjuteriet strax efter klockan 23.

– Han har ingen riktigt klar minnesbild av vad som hände, men jag ska inte i övrigt föregå hans egen berättelse, sa advokat Anders Ericson.

Hittills är den åtalades version känd från polisutredningen. Hur han själv lägger fram saken för tingsrätten återstår att se, då han först under onsdagen får chans att berätta. Den första rättegångsdagen satt han tyst när åklagaren presenterade sitt material. Han var klädd i häktets gröna kläder och tofflor, följde förhandlingen med till synes vaket intresse och skickade inledningsvis en slängkyss till en anhörig som infunnit sig som en av få åhörare.

ANNONS

FAKTA: Mordbränderna i Falkenberg

Branden i gamla gjuteriet i hamnen var en av två större misstänkta mordbränder i Falkenberg i april.

Vid branden i gjuteriet drabbades fastighetsägaren, Eirefelts Fastighets AB, och ett stort antal hyresgäster: företag eller privatpersoner som hade verksamhet eller lager i den stora byggnaden, som rymmer drygt 5 000 kvadratmeter.

Fastigheten var försäkrad av bolaget Dina Försäkringar, som reserverat ett preliminärt belopp på närmare 73 miljoner kronor för att ersätta fastighetsägaren, bygga upp huset igen samt för att betala ut pengar till en del hyresgäster som var försäkrade i bolaget. Andra företag, privatpersoner och försäkringsbolag har ytterligare ersättningskrav mot den åtalade på sammanlagt flera miljoner.

När det gäller den andra branden, i en industrifastighet på Åkarevägen, pågår ännu polisutredningen mot en misstänkt, dock med uppenbart svagare bevisning.

ANNONS