Trångbott. Husqvarna roulette–mopeden var samtalsämnet och Ronny Andersson, i mitten, berättar vad han vet. Bild: Sara Fridholm
Trångbott. Husqvarna roulette–mopeden var samtalsämnet och Ronny Andersson, i mitten, berättar vad han vet. Bild: Sara Fridholm

Moppeknuttar skänker moped till välgörenhet

Mopedklubben Slöppers har fått tag på en gammal moped från slutet av 1950–talet som ska renoveras till nyskick. Sedan ska den auktioneras eller lottas ut och pengarna ska skänkas till välgörenhet.

ANNONS
|

Varje onsdag träffas mopedklubben Slöppers för att ge sig ut på en åktur. När klubben startade 2003 var det ungefär tio medlemmar, men nu är de närmre 50 medlemmar. Men nu när mörkret och kylan har kommit kan de inte åka på tur, utan får i stället samlas i en av medlemmarnas garage, och det börjar bli lite trångt.

– Vi ökar hela tiden, så vi håller på att leta lokal för vi kan inte vara här längre, säger Ronny Andersson.

När de träffas brukar de fika och prata om allt mellan himmel och jord. Men framåt slutet av träffen så är det alltid någon som har med sig ett mekaniskt problem som de sätter tänderna i.

ANNONS

Slöppers senaste projekt är att renovera upp en moped av märket Husqvarna roulette, som kommer från slutet av 1950–talet, till nyskick. Och när de är klara ska mopeden antingen auktioneras ut eller lottas ut och pengarna ska gå till Barncancerfonden.

– Vi har pratat om det innan och då var det någon som sa att vi kunde göra något för välgörande ändamål, förklarar Andersson.

De skrev på internet om att de sökte efter en moped och en snäll man från Ulricehamn hade en hemma som han skänkte.

Men det är mycket arbete som behöver göras innan den är klar.

– Det är allt: motorn, ramen och den ska lackas och blästras, säger Jan Lundsten, som har varit med från klubbens bildande och det är också han som upplåter sitt garage till moppeknuttarna.

Det är en hel del saker som måste bytas ut och för att få tag på sådana gamla reservdelar är det internet som gäller. Där har de kontakt med olika mopedklubbar i Sverige och det är relativt lätt att hitta det man behöver.

Slöppers består av män mellan 15 år och 80 år, en bra blandning, men det är ändå något som saknas i klubben.

– Det är inga kvinnor som är med. Vi hoppas att det vill komma mer kvinnligt hit, förklarar Ronny Andersson.

ANNONS

I somras var de med på Wheels and wings och när det blir varmare och framför allt ljusare igen så ska de anordna ett mopedrally i Falkenberg.

– Vi har bjudit de närmast sörjande, som klubbar från Varberg och Halmstad, berättar Lars Lindell.

Men under vintern kommer allt fokus ligga på att bli klar med Husqvarna–mopeden och de hoppas att den kan vara klar framåt vårkanten. Då kommer det också vara bestämt om den kommer att auktioneras ut eller om det kommer vara lottförsäljning.

ANNONS