Moderaterna föreslår gratis frukost till alla elever i skolan

Inflation och höjda matpriser gör det svårare för många barnfamiljer att få ekonomin att gå ihop. Nu föreslår Moderaterna i Falkenberg att kommunen ska erbjuda gratis eller billig frukost till elever i skolan.

ANNONS
|

Moderaterna har skickat in en motion, ett politiskt förslag, till Falkenbergs kommunfullmäktige om att barn- och utbildningsförvaltningen skyndsamt ska utreda om gratis eller kostnadsreducerad frukost kan erbjudas i skolan.

Bakgrunden som beskrivs i motionen är att över 600 barn i Falkenberg idag lever i fattigdom, och att dagens ekonomiska läge med höga elpriser, matpriser och inflation gjort att många elever går hungriga till skolan.

– Vi vet att många kämpar och har det svårt med tanke på den ekonomiska situation som har uppstått så vill vi se om man kan hjälpa till något från kommunens sida, säger Michael Svensson som även är andre vice ordförande i BUN.

ANNONS

Satsning för att höja studieresultaten

Idag erbjuds frukost till de elever i grundskolan som har fritids. Målet med förslaget är alltså att det ska erbjudas till alla. Motivet är dock inte bara att hjälpa de som har svårt att få matbudgeten att gå ihop, utan även att se om det kan öka studieresultaten i skolan.

– Vi tycker ju att det är oerhört viktigt att alla barn lyckas med sin skola. Och då är motion, god sömn och inte minst en bra kost jätteviktigt. Det visar mycket forskning på, framför allt att det blir blir svårare på tom mage, säger Michael Svensson och fortsätter:

– Jag tycker det är viktigt när man jobbar med politik att både hjärna och hjärta finns med. Detta är ett tydligt exempel på detta.

Motionen föreslår som sagt att frågan ska behandlas skyndsamt. Michael Svensson hoppas att satsningen ska vara på plats senast i höst.

– Helst skulle det vara på plats redan igår. Jag kan bara beklaga att vi inte la motionen innan.

Motionen har skickats vidare till barn- och utbildningsförvaltningen för vidare beredning.

LÄS MER:Eike Fokkens i Varberg: ”Matpriserna påverkar mig otroligt mycket”

LÄS MER:Så togs vildsvinskött emot inom Falkenbergs äldreomsorg och skolor

LÄS MER:Ungdomar ska hjälpa polisen i Falkenberg med att förhindra bedrägerier mot äldre

LÄS MER:Här invigs nya fritidsgården på Tullbroskolan i Falkenberg

ANNONS