Misstänkt frias från uppmärksammad mordbrand

En man i 40-årsåldern åtalades för mordbranden på gymnasieskolan i Falkenberg i december. Men Varbergs tingsrätt friar honom. Utredningen har avgörande luckor och kan inte slå fast att mannen låg bakom branden.

ANNONS
|

Natten till den 9 december började ett soprum intill gymnasieskolans paviljonger att brinna. Räddningstjänsten kunde lyckosamt släcka elden och begränsa den från en betydligt värre och mer omfattande brand.

En stund senare greps en man i 40-årsåldern på Stålboms. Polisen kopplade ihop inbrottet med branden. Bland annat luktade det bensin om mannen.

Mannen ska enligt poliserna uppträtt förvirrat vid gripandet. Men han har hela tiden nekat till att han låg bakom branden.

”Jag gick in i soprummet, jag måste ha varit i någon form av psykos. Jag har inget minne av att det börjar brinna”, har mannen sagt i polisförhör.

ANNONS

Han hade tidigare under kvällen ätit bensopiller och rökt spice.

Under måndagen föll domen i Varbergs tingsrätt. Och tingsrätten väljer att fria mannen från mordbranden.

Anledningen är att det finns luckor utredningen, enligt tingsrätten. Bland annat kan man inte slå fast hur branden uppkommit. Den kriminaltekniska undersökningen är kortfattad och uppger endast att brandorsak inte kan fastställas. Det finns därför inget som ger stöd i åklagarens påstående att branden anlagts med brandfarlig vätska.

”Mot denna bakgrund kan det inte anses ställt utom allt rimligt tvivel att NN anlagt branden, än mindre att han gjort det med brännbar vätska. Redan av det skälet ska åtalet ogillas”, skriver tingsrätten.

Däremot döms mannen för olaga intrång och skadegörelse på Stålboms. Mannen hävdar att han brutit sig in på grund av en nödsituation. Han har sagt att han var rädd för något, men inte vad.

Därför kan han inte friskrivas ansvar utan döms för ovan nämnda brott.

Han döms till skyddstillsyn och skadestånd, 30 000 kronor till Svedea AB och 9 000 kronor till Stålboms. Kriminalvården menar att det föreligger ett uppenbart övervakningsbehov med tanke på hans tidigare brottslighet och att han har missbruksproblematik.

LÄS MER: Misstänkte mordbrännaren greps under pågående inbrott

ANNONS

LÄS MER: Misstänkte mordbrännare skyller branden på psykos

ANNONS