Misstänkte mordbrännaren skyller branden på psykos

En man i 40-årsåldern åtalas nu för misstänkt mordbrand på gymnasieskolan i Falkenberg. Enligt mannen ska han ha missat bussen och drabbats av någon form av psykos i soprummet som förstördes i branden.

ANNONS
|

Vid två-tiden på natten till den 9 december började ett återvinningsrum intill en paviljong på gymnasieskolan i Falkenberg att brinna.

I anslutning till branden kunde polisen gripa en man i 40-årsåldern som tagit sig in på Stålboms konditori.

På tisdagen väckte åklagare Sonja Seligmann åtal mot mannen. Han åtalas i första hand för mordbrand och i andra hand för allmänfarlig vårdslöshet.

Mannen själv har ingen vettig förklaring till de misstänkta brotten. Han menar att han missade sista bussen från Falkenberg och tvingades driva runt fram till första morgonbussen.

Köpte te på Shell

Han syntes på kameraövervakning på Shell i Arvidstorp strax innan midnatt då han köpte te. Den misstänkte mannen har därefter en minnesbild av att ha tagit sig in i det aktuella soprummet i anslutning till paviljongerna vid gymnasieskolan.

ANNONS

”Jag gick in i soprummet, jag måste ha varit i någon form av psykos. Jag har inget minne av att det börjar brinna”, säger mannen i polisförhör.

Han hade tidigare under kvällen ätit bensopiller och rökt spice.

”Måste ha somnat med cigaretten på tidningen. Jag är inte en sån som eldar. Det är en olycka som har hänt”, menar han.

Därefter ska han tagit sig till Stålboms och fått för sig att någon satt fast i en jordkällare där.

”Jag slår in rutan och trycker igång brandlarmet för att polis och brandkåren ska komma”, säger han i förhör.

Dramatiskt gripande på Stålboms

Gripandet blev dramatiskt. Mannen hade låst in sig i Stålboms elrum och gjorde motstånd när polisen försökte ta sig in. Till sist sprayade de pepparspray i ansiktet på mannen.

De båda poliserna kände att det luktade bensin om mannen. Analys visar också han högst troligt hade brandfarlig vätska på skor, jacka och jeans. Troligtvis bensin, motorbensin, lacknafta eller tändvätska.

På sig hade mannen även en tändare.

Mannen åtalas även för skadegörelse och olaga intrång, grovt brott. Det anses som grovt då mannen utövat en omfattande skadegörelse i lokalerna. Bland annat ska han ha skurit av sladdarna till en telefon och router, slagit sönder elskåpet och brandlarmet samt brutit sönder en dammsugare.

ANNONS

Kunde ha spridit sig till andra byggnader

Själva branden kunde blivit betydligt värre än ett förstört soprum och skador på paviljongen. Det visar en utredning av Räddningstjänsten Väst. Branden hade kunnat sprida sig till hela barackbyggnaden och därefter till flera andra byggnader som ligger tätt intill.

Det i sin tur kunde lett till omfattande rökutveckling och troligen utrymning av bostäder i området, slås fast i ett sakkunnigutlåtande.

Mannen i 40-årsåldern riskerar också att betala skadestånd på totalt 355 000 kronor till Falkenbergs Bostadsaktiebolag, Falkenbergs kommun samt Adapteo AB.

LÄS MER: Så förklarar han den misstänkta mordbranden

LÄS MER: Misstänkte mordbrännaren greps under pågående inbrott

LÄS MER: Intendent pustar ut efter branden

ANNONS