Fick inget gehör. Några av de anhöriga utanför kommunhuset efter onsdagens möte med barn- och utbildningsnämnden.
Fick inget gehör. Några av de anhöriga utanför kommunhuset efter onsdagens möte med barn- och utbildningsnämnden.

Missnöjda särskoleföräldrar känner sig kränkta

Ilska, frustration och förtvivlan. Så kan man tolka känslorna hos särskoleföräldrar som på onsdagen fick träffa barn- och utbildningsnämnden. För att få svar på varför grundsärskolan ska flyttas till Söderskolan i Heberg.

ANNONS
|

Personal och föräldrar har protesterat kraftigt mot flytten som man anser går emot all vedertagen forskning om vad som är bäst för särskolebarn. Även de fackliga organisationerna invände mot att en rejäl konsekvensanalys inte gjorts.

Beslutet togs ändå tidigare i höst av ledamöterna från alliansen plus. Som ett skäl anges att om en flytt av eleverna på grundsärskolan på Hjortbergsskolan inte genomförs finns risk att övriga barn påverkas av platsbrist.

Nu bjöds anhöriga till elever och FUB in att vara med i tjugo minuter på nämndens sammanträde på onsdagen för att informeras om bakgrunden till beslutet och få lyfta sina synpunkter. Mötet blev femtio minuter men deltagarna kände sig inte klokare efteråt.

ANNONS

– Först pratade förvaltningschefen länge om saker som vi redan kände till. Vi försökte trycka på att närheten till centrum är så viktigt för barnen. Men det låter som att de inte ens hört talas om forskningsresultat som visar det. Sedan fick vi höra att de ska göra det så bra som möjligt för barnen och tryckte på att barnen slipper vara med om en ombyggnation. Det känns som att de innerst inne förstår att det är ett felaktigt beslut men inte vill ändra det, säger Pia Ivarsson.

Cecilia Winberg, en annan förälder:

– Det känns nästan kränkande att de säger att det är superviktigt med en positiv dialog och påstår att vi har det. Dialog är det vi efterfrågat hela tiden. Nämnden och tjänstemän bjöds in till informationsmöte med oss och vi ändrade datum när det första inte passade. Ändå kom bara en av de ledamöter som var för en flytt.

– FUB har tre gånger mejlat till nämnden och bett om svar på ett antal frågor, men de har inte ens brytt sig om att svara att de har fått det. Inte förrän i går kom svar om att de inte ändrat sig. Sedan bjuder de in oss på ett möte som är en nästan omöjlig tid för oss som jobbar att komma på. Många har ju sjuttielva olika läkarbesök för sina barn. Flytten till Heberg krånglar till det ytterligare, suckar Cecilia Winberg

ANNONS
ANNONS