Mink dödade 30 vaktelhöns

En vecka efter minkutsläppet i Glommen kommer nu de första rapporterna om angripna tamdjur. Familjen Lööf vaknade till en blodig morgon i fredags.

ANNONS
|

Fredagsmorgonen blev både tragisk och dramatisk för familjen Lööf i Olofsbo. Av de 30-talet vaktelhöns som sköttes av familjens två döttrar, Ella och Alma, låg alla utom en döda i buren på morgonen.

Mamma Annelie Lööf såg hur familjens katt var på helspänn och markerade. Till slut fick hon syn på förövaren – en grå mink.

Maken Fredrik Lööf, som även är jägare, var snabbt på benen och fick inleda dagen med ett jaktpass. Snart dök djuret upp med en död vaktel i munnen.

– Här stod slaget om Alamo, säger han och visar blodpölen på gårdsplanen som vittnade om morgonens dramatik.

ANNONS

De tio veckor gamla vaktlarna hade precis blivit könsmogna och hade mycket liv framför sig på gården under döttrarnas omsorg. De skulle precis börja lägga ägg och hade fått både namn och smeknamn.

– Det är inte kul. Vi plockar äggen och ger dem mat. Och städar såklart, säger åttaåriga Alma som tillsammans med sin syster gjorde sig redo för den stundande begravningen.

Det är knappt två kilometer mellan familjens gård och den minkfarm som under förra veckan fick omkring 2 000 minkar utsläppta i närområdet. Familjen var medveten om utsläppet men attacken i fredags kom ändå som en tråkig överraskning. De senaste dagarna har minst två minkar setts på gården, berättar pappa Fredrik som menar att just minkar har varit det stora samtalsämnet i trakten den senaste veckan bland ägare av katter och höns.

– Hade den fått härja fritt så hade den tagit sig in till våra kaniner också. Den måste ha klättrat uppåt på buren och tagit sig in genom de lite större maskorna, säger han.

Länsstyrelsen känner till minkutsläppet men har ännu inte fått in några rapporter kring angripna tamdjur eller fjäderfän.

– Men är man i området så bör man ha särskild uppsikt nu. Det innebär en ökad risk med mink i området, säger Maria Persson, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen.

ANNONS

Mink är ett djur som får jagas året om för att förebygga skador. Men för tamdjursägare utan jaktlicens är det vaksamhet och förebyggande åtgärder som gäller. Hon uppmanar alla djurägare att se över skicket på sina burar och hägn. Att sätta upp en radio med pratprogram kan fungera skrämmande på skygga rovdjur, menar hon.

– Men som med all skrämseltaktik så gäller det att variera sig. Djuren vänjer sig efter ett tag, säger hon.

Familjen Lööf är annars van vid hur naturen ger och tar. Räven besökt gården tidigare men att angriparen den här gången var just en mink känns extra trist. Även om det inte går att bevisa att minken kommer från utsläppet förra veckan så ligger det nära till hands att tro.

– Att aktivister vill skapa en opinion, det köper jag. Men sättet att göra det på är horribelt, kriminellt och fel, säger Fredrik Lööf om aktionen mot minkfarmen.

Familjen biter nu ihop och tar nya tag. Några av morgonens ägg är befruktade. De ska nu läggas i äggkläckningsmaskinen som simulerar en värpning och ger nya vaktelhöns.

ANNONS