Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Miljoner till Vallarna i nytt budgetförslag

Vallarnas friluftsteater och Falkenbergs IP ska rustas upp och Teatergläntan utvecklas. Det är de största investeringarna i kultur- och fritidsnämndens budgetförslag.

Frilufsteatern på Vallarna firar i år 20årsjubileum. Första året var ett provisorium, men året efter byggdes en fast scen och anläggningen har sedan kompletterats efterhand.
– Farsen och allsången har tillsammans nästan 75 000 besökare varje sommar och 90 procent kommer utifrån. Det är otroligt viktigt för Falkenberg att ha friluftsteatern i gott skick och att vi visar upp ett gott värdskap. Teatern behöver en ordentlig uppfräschning, kommenterar kultur- och fritidsnämndens ordförande Per Johansson (C).

Därför vill nämnden avsätta 4,1 miljoner i nästa års budget för att rusta upp scen, logeutrymmen, toaletter, med mera.

Näst största investeringen är tänkt för Falkenbergs IP. Den hamnar på 1,9 miljoner kronor och då är det friidrotten som avses i första hand.
– Nu när en stor del av fotbollen flyttar till den nya arenan planerar vi att rusta upp för friidrotten så att de kan använda IP mera. Falkenbergs IK har ju några väldigt framgångsrika idrottare för närvarande och vill kunna göra större tävlingsarrangemang.

Pengarna ska bland annat gå till en stavhoppsställning med grop, en ny kastbur och upprustning av löparbanorna. 
Fotbollsplanen på IP kommer även i fortsättningen att användas av Böljans herrlag, medan elitlagen Falkenbergs FF och Böljans damer spelar på nya arenan.   

Ytterligare en teatersatsning vill man göra i teatergläntan, intill Solhaga. Där har Kålle Gunnarsson i flera år spelat barnteater med stor framgång. I år blev det till exempel publikrekord med över 11 000 besökare på ”Bröderna Lejonhjärta”.
– Tanken är att utveckla och göra den permanent. Det handlar till exempel om en fast läktare och en del markarbeten som behöver göras.
1,5 miljon vill nämnden avsätta för det.

Bland övriga investeringar kan nämnas att en miljon föreslås för att utveckla en basutställning på Falkenbergs museum. 
Tidigare har museet mest inriktat sig på staden i basutställningar, nu är det meningen att det ska satsas lite mer även på kommunens inland.
På längre sikt flaggar nämnden i sitt budgetförslag också för att konstgräset på Kristineslätt behöver bytas till en kostnad av 5 miljoner. Men det berör inte nästa års budget utan är planerat till 2020.
Kultur- och fritidsnämndens budget- och investeringsförslag går nu vidare till kommunfullmäktige som ska ta det slutliga beslutet.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här