Mikaela och Maria blev bedragna: ”Hon förstörde mitt liv”

En kvinna i 35-årsåldern har under flera år lurat vänner och bekanta på stora belopp. I somras dömdes hon till fängelse för bedrägeri. Men hon fortsätter att blåsa personer på pengar. Nu träder flera av dem fram. De har fått nog och vill varna andra.

ANNONS
|

Iman från Skåne publicerade i mitten av mars ett inlägg i en Facebook-grupp. Hon berättade att hon blivit lurad av en kvinna från Falkenberg. Hon förde över 1 800 kronor till kvinnan för att köpa en Iphone 8 av henne. Men någon telefon kom aldrig.

Den säljande kvinnan lovade att hon var en ärlig person, sa att hon arbetade som polis, att hon skulle posta telefonen. Men hon slingrade sig gång på gång. Till slut polisanmälde Iman kvinnan och postade varningen på Facebook.

– Jag tror det är hennes arbete att lura människor. Jag vill varna andra, säger Iman.

ANNONS

Mikaela möttes av en snyfthistoria

Reaktionerna efter hennes inlägg lät inte vänta på sig. En efter en vittnade om hur de blivit utsatta för kvinnans bedrägerier. Tidningen får kontakt med flera kvinnor som råkat ut för exakt samma sak. Det börjar först med vänskap men övergår i något helt annat.

Hösten 2017 börjar Mikaela Sätherström och hennes dåvarande sambo Simon Magnusson umgås med kvinnan och hennes bror. Till en början har de trevligt tillsammans. Men sedan händer plötsligt något.

– Från ingenstans kommer en snyfthistoria. De hotas av vräkning av sin hyresvärd, de skulle kickas ut om de inte betalade en deposition, säger Mikaela Sätherström.

Mikaela Sätherström har fått sin ekonomi förstörd. Hon vill att kvinnan från Falkenberg ska stoppas från att fortsätta med sina bedrägerier.
Mikaela Sätherström har fått sin ekonomi förstörd. Hon vill att kvinnan från Falkenberg ska stoppas från att fortsätta med sina bedrägerier. Bild: Privat

Mikaela vill som vän ställa upp. Hon tar lån och lånar ut pengar, ställer sig senare på telefonabonnemang som kvinnan lovar att betala efter ett tag.

Simon hade lånat pengar av kvinnans bror vid ett tidigare tillfälle och tänkte att de nu skulle hjälpa dem.

Men några pengar betalar kvinnan inte tillbaka. I stället möts Simon och Mikaela av undanflykter. Räntorna på lånen tickar på. Det slutar med ett bråk och en polisanmälan. Men utredningen läggs ner tämligen omgående: Mikaela hade ju skrivit under alla lån och abonnemang själv.

Maria Christensen trodde att kvinnan skulle betala tillbaka lånen. Men i stället möttes hon av olika ursäkter och bortförklaringar.
Maria Christensen trodde att kvinnan skulle betala tillbaka lånen. Men i stället möttes hon av olika ursäkter och bortförklaringar. Bild: Håkan Johansson

Maria: ”Jag har tjatat och tjatat”

Vid ungefär samma tidpunkt kommer Maria Christensen i kontakt med kvinnan i 35-årsåldern när de gick en utbildning tillsammans. Även Maria fick efter ett tag höra hur kvinnan hamnat i problem med sin hyresvärd. Att hon och hennes barn inte hade någonstans att ta vägen.

ANNONS

Hon har kommit med bortförklaringar, det är sjukhusbesök, trafikolyckor med mera. Hon har ljugit så in i helvete.

Maria lånade ut pengar. Hon ordnade mobilabonnemang. Men fick också räkningar på varor som kvinnan beställt på nätet i hennes namn.

– Jag är en god person och tänkte att vi kan lösa det utan att blanda in polisen. Jag har tjatat och tjatat på henne men inget har hänt. Hon har kommit med bortförklaringar, det är sjukhusbesök, trafikolyckor med mera. Hon har ljugit så in i helvete, säger Maria Christensen.

Hon visar mig deras konversationer. Kvinnan skriver gång på gång att hon ska komma över till Maria och lösa räkningarna. Men hon dyker aldrig upp. I stället kommer bortförklaringar.

”Nej jag vet att jag inte kommit men jag försöker jobba samtidigt som jag bearbetar att jag kommer behöva begrava mitt älskade barn som snart förlorar sin kamp mot en hemsk jävla sjukdom”.

”Förlåt, jag tog fel på dag. Kan du ikväll alternativt imorgon kväll?”

”Jag skulle aldrig låta något hända min bästa vän”

Här är några utdrag över kvinnans förklaringar till vänner och vid olika affärer hon gjort med köpare under åren.
Här är några utdrag över kvinnans förklaringar till vänner och vid olika affärer hon gjort med köpare under åren. Bild: Skärmdump

Johanna tvingades sälja sitt hus

Vi träffar Johanna (som vill vara anonym och egentligen heter något annat) i Falkenberg. Hon är ännu ett offer som råkade så illa ut att hon blev tvungen att sälja sitt hus för att betala av skulderna efter kvinnans framfart.

– Kronofogden knackade på dörren, de ville dra vattnet från mig. Jag mådde så dåligt, gick ner 17 kilo och blev helt avskärmad, säger hon.

ANNONS

Johanna lärde känna kvinnan i april 2017 när de arbetade tillsammans i Falkenberg. Kvinnan var driven, framåt och rolig att jobba med. De började umgås allt mer. Johanna blev hembjuden till kvinnan och fick träffa hennes barn. I slutet av maj 2017 berättade kvinnan att hela hennes familj blivit skimmade i Tyskland och av med alla sina pengar.

De kunde inte betala hyran och riskerade vräkning. Hon frågade om Johanna kunde låna ut 28 000 kronor och lovade att betala så fort de fått sina pengar av banken efter skimningen.

Därefter följde en lånekarusell som innefattade köp av kläder till kvinnans barn, shopping på Gekås, förbrukning av krediten på bensinkort, köp av tv-apparater, datorer, läsplattor, mobilabonnemang, pengar till hyrbil med mera. Det hela skedde när Johanna drabbats av en utmattningssyndrom och sjukskrevs. Hon hade svårt att reagera på vad kvinnan bad om.

”Levde som en fattig kyrkråtta”

– Jag fick fakturorna som jag gav vidare till henne. Hon lovade hela tiden att betala men hon struntade i det. Jag löste det på något sätt men levde själv som en fattig kyrkråtta, säger hon.

På bara några månader brände kvinnan flera hundra tusen kronor. Då de var så nära vänner trodde Johanna hela tiden att kvinnan skulle betala och lösa lånen. Först under hösten fick Johanna stopp på den onda cirkeln. Mycket tack vare hennes stöttande syster.

ANNONS

– Jag förstod ju att du hade hjälpt henne ekonomiskt. Men inte i vilken omfattning förrän du visade mig högen med räkningar. Din ekonomi blev så hårt drabbad på kort tid. Det fanns ingen handbroms, säger systern.

Jag försökte säga till men hon manipulerade mig hela tiden.

En eftermiddag i oktober ringde Johanna och systern upp kvinnan och krävde att hon skulle betala tillbaka skulderna. Kvinnan ska då ha blivit rasande och sedan dess har de inte träffats.

Hur kunde det gå så långt?

– Jag försökte säga till men hon manipulerade mig hela tiden. Jag konfronterade henne flera gånger och undrade om hon inte hade ett shoppingberoende. Men hon nekade och sa hela tiden att hon skulle betala tillbaka, säger hon.

Johanna och systern samlade ihop räkningar, konversationer, meddelanden med mera och gick till polisen i Falkenberg. Via stationsbefäl Anders Persson fick de senare kontakt med Marie Karlsson Gustafsson på polisens bedrägerirotel.

Det hela slutade med ett åtal och senare en fällande dom för bedrägeri.

Lurade en man efter kärleksfulla sms

I den domen går det också läsa hur kvinnan i början av 2019 lyckades snärja en 39-årig man från Blekinge via Facebook. De började skicka meddelanden till varandra som blev allt mer kärleksfulla.

”Jag har verkligen fattat tycke för dig och ser verkligen fram emot att träffas och bygga vidare på detta. Det är inte varje dag man kommer i kontakt med en så fin människa som du. Du är verkligen speciell”, skriver kvinnan bland annat.

ANNONS

I sms:en framgår det att mannen blir allt mer förtjust i kvinnan och hoppas få träffa henne. Samtidigt berättar hon om sin situation med hyresvärden, barnen som är sjuka och att hon saknar pengar till födelsedagspresenter.

”Dom hade velat gå på bio och velat åka till badhuset eller lekland. Dom hade ju velat ha en heldag med bara massa kul i morgon. Jag vet inte om jag vågar fråga dig om ett lån på en summa. Vill ju inte att du ska tycka illa om mig eller så”, skriver hon för att få låna pengar till sina barn.

Den 39-årige mannen vill hjälpa kvinnan och swishar i omgångar över pengar, vid totalt 27 tillfällen. Han tror hela tiden att hon ska betala tillbaka. Men i stället möts han av olika ursäkter.

”Fick åka akut till sjukhuset såklart, min otur fortsätter. Och sen har jag inte hunnit fixa det med pengar till dig ännu. Men kommer fixa det så fort jag kan”.

Dömdes för 78 fall av bedrägeri

På tre och en halv månad förde 39-åringen över drygt 37 000 kronor innan han förstod att han inte skulle få tillbaka sina pengar.

Kvinnan dömdes i juni förra året för 78 fall av bedrägeri och ett fall av urkundsförfalskning. Hon fick ett fängelsestraff på ett år och åtta månader. Hon överklagade domen till hovrätten som dock gick på tingsrättens bedömning.

ANNONS

Men trots fängelsedomen har bedrägerierna fortsatt.

Jag skiter i pengarna men när man drar in sina barn och säger så. Det gör mig väldigt irriterad, jag kan inte släppa det.

Fredrik från Skåne satt i början av mars och letade efter en mobiltelefon till sin dotter. Han hittade en Iphone 8 som skulle kosta 2 500 kronor. Fredrik som är noggrann kollade upp säljaren som själv sa att hon blivit lurad och att hon var en ärlig person. De kom överens att Fredrik skulle swisha 750 kronor och att kvinnan skulle skicka telefonen. Hon skulle ge honom det spårningsbara numret man får när man postar en vara.

– Men det kom inte. Jag jagade henne men fick bara ursäkter. Hon jobbade och sedan sa hon att hennes dotter fått en allergisk reaktion och omkommit på natten. Då vet man ju inte hur man ska handskas med det, säger han.

Förlorade dotterns sparpengar

Efter en vecka insåg Fredrik att han inte skulle få se pengarna igen.

– Det var min dotters sparpengar. Hon satt förväntansfull i sju dagar och väntade på sin telefon. Hon blev ju jätteledsen, säger Fredrik.

Han är förbannad över kvinnans dramatiska bortförklaringar.

–Jag skiter i pengarna men när man drar in sina barn och säger så. Det gör mig väldigt irriterad, jag kan inte släppa det. Jag la in en anmälan och hoppas verkligen att polisen går vidare. Jag tycker det är för djävligt, säger han.

ANNONS

Jag kan inte ta lån, jag kan inte söka lägenhet eller ta abonnemang. Kronofogden jagar mig. Hon förstörde livet för mig.

För Mikaela Sätherström har mötet med kvinnan fått enorma konsekvenser.

–Jag har försökt förtränga det. Mitt liv är begränsat. Jag kan inte ta lån, jag kan inte söka lägenhet eller ta abonnemang. Kronofogden jagar mig. Hon förstörde livet för mig och nu sitter jag här med skiten, säger hon.

”Hon kommer aldrig att sluta”

Hon vill att kvinnan ska stoppas.

– Hon har satt det i system plus att hon kommer undan med det varje gång. Det är bra nu, säger hon.

Även Maria Christensen har råkat illa ut.

–Jag mår så dåligt över det här. Jag har alltid betalat mina räkningar men har nu hamnat i klistret. Vi snackar säkert räkningar på 300 000 kronor. Det finns inget hopp, jag måste polisanmäla det här, säger hon.

Utöver ovanstående historier har vi fått ytterligare berättelser från personer som vittnar om att kvinnan lurat dem eller släktingar.

Johanna från Falkenberg är säker på sin sak.

– Hon kommer aldrig att sluta. Alla råkar illa ut, inte bara jag. Det känns som vardagsmat för henne. Jag hoppas att hon ska få hjälp med sin problematik.

LÄS MER: I morgon berättar den dömda kvinnan om bedrägerierna: ”Jag har inte tänkt på konsekvenserna”

ANNONS