Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Migrationsverket backar om Lia Hof

Barnfamiljer ska inte flyttas innan skolavslutningen.

För knappt två veckor sedan meddelade Migrationsverket att det privatägda asylboendet Lia Hof ska avvecklas under slutet av maj och att samtliga boende ska flyttas någon annanstans.

Läs mer: Nu stängs asylboendet på Lia Hof

Enligt beslutet skulle Lia Hof vara tömt senast den 2 juni, vilket väckte protester från de boende.

Flyttdatumet innebar nämligen att många barn skulle missa sin skolavslutning och att flytten dessutom skulle genomföras mitt under den muslimska fastemånaden ramadan.

De boende organiserade en namninsamling för att försöka senarelägga flytten.

Linda Petersson, delägare och platschef på Lia Hof, ansökte om att barnfamiljerna skulle få bo kvar tills skolterminen var slut. Men Migrationsverket sa nej.

Nu ser det ut som att Migrationsverket trots allt backar.

Under tisdagen har Linda Petersson fått besked om att samtliga barnfamiljer får bo kvar på Lia Hof till slutet av juni.

– Jag blir jätteglad för barnens skull. Det har varit så mycket tårar, rädsla och osäkerhet bland dem, säger Linda Petersson.

Det nya budet är att asylboendet på Lia Hof ska avvecklas den 20-30 juni. 

Enligt Carl Hedberg, enhetschef på Migrationsverket i Halmstad, beror detta inte på att myndigheten gett efter för protesterna.

– Vi försöker alltid tillgodose att avvecklingarna flyter så bra som möjligt och såg en möjlighet att avveckla senare, säger han. 

Avvecklingen av privata asylboenden runt om i landet följer en viss turordning, som bestäms av när boendet upphandlats. Det visade sig att Lia Hof låg allra sist på listan över de som skulle stängas under våren.

– Vi förde en dialog med Migrationsverket centralt och det fanns möjlighet att flytta Lia Hof till först i nästa etapp i stället. Turordning blir densamma men barnen får bo kvar till efter skolavslutningen. Vi tyckte det var en bra lösning, säger Carl Hedberg.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här