Mer kalkning tack vare EU-pengar

För första gången i Sverige kalkas i höst sjöar och vattendrag i Falkenbergs kommun med stöd av EU-pengar. Det gör att större områden än tidigare kan omfattas av arbetena.

ANNONS
|

Det är inom ramen för projektet Living North Sea, LNS, som kalkningen har tilldelats extra medel. I torsdags lossades den sista tåglasten med kalk i storsäckar på Torups station för vidare befordran ut över halländska åars vattensystem. Kalken kommer från Gåsgruvan utanför Filipstad.

I år har fyra kommuner i Halland gått samman om upphandlingen av kalk, nämligen Falkenberg Varberg Hylte och Laholm.

Mest kalk kommer att spridas i Falkenbergs kommun, och det är också här som kalkningen har längst anor: kalkprojektet för Ätran och Högvadsån inleddes redan 1979.

Det livgivande mineralet kommer att spridas dels med båt, dels med helikopter. Arbetet med båtkalkning inleds i Hylte kommun idag måndag och kommer om ungefär en vecka att flytta över till Falkenbergs kommun och Ätran/Högvadsåns vattensystem.

ANNONS

Helikopterspridningen har en något mer osäker tidsprognos: vindar och dimmor kan försena detta effektiva men känsliga precisionsarbete.

Det ska under veckan inledas längst i söder, i Laholms kommun, och kommer möjligen i slutet av denna vecka att nå Falkenbergs inland.

Fram till och med vecka 49, andra veckan i december, har man planerat att hålla på med kalkningen.

ANNONS