Samtalet kom snart in på integration. Ska det behöva ta sju år att ta sig in på arbetsmarknaden? Sandra Svensson hade själv återvänt till uppväxtstaden Falkenberg efter många år utomlands. Hon visste av egen erfarenhet hur knepigt det är att träffa folk. Men ändå. Sju år.
"Du borde bli mentor", sa plötsligt hennes kund från massagebänken. Det var så det började.
Mötet blev spännande men ändå odramatiskt och avspänt. Sandra Svensson är massör och egenföretagare i Falkenberg. Amirah Naser flydde med sin nyfödda dotter från krigets Syrien för två år sedan. Nu träffas de regelbundet och nog anar man en vänskap under uppsegling.
– Det är sorgligt att vi har blivit så individualistiska. Jag kan förstå hur svårt det är att träffa någon. Nu tar vi en träff i taget. Man behöver egentligen bara finnas där och prata svenska, säger Sandra Svensson.
I Syrien arbetade Amirah Naser som sjuksköterska. Hon pluggar nu hårt och målmedvetet. Så snart som möjligt vill hon kunna utöva yrket hon älskar även i hennes nya hemland.
– Jag vill prata mer svenska men det är svårt. Jag bor ensam med min dotter och studerar på SFI. Det finns inte så mycket tid till att få kontakt med andra, säger hon.
Som ensamstående småbarnsförälder i ett nytt land kan livet lätt te sig instängt och inrutat. Men mötena med Sandra blir en naturlig väg ut ur lägenheten och – förhoppningsvis – in i samhället.
– Jag hade ett socialt liv i Syrien, med jobb, en stor familj och vänner. Här känner jag mig ensam. Nu har jag träffat Sandra och då känns det inte ensamt. Jag är glad. Hon är en bra kompis, säger Amirah Naser.
Paret är bland de första att matchas ihop i kommunens senaste integrationssatsning, "Bli mentor till en nyanländ". Falkenbergare ska fungera som vägvisare och stöd för de som i dag, enligt statistiken, står långt ifrån arbetsmarknaden.
– Under ett halvår ska de träffas minst två gånger i månaden men självklart får de gärna träffas oftare. Förhoppningen är ju att de ska bli vänner, säger projektledaren Sofie Hjort.
Även om matchningen görs noggrant så ställs det inga generella krav på mentorerna på förhand. Projektet bygger på ideellt arbete men tanken är att mötena ska kryddas med personligt anpassad sponsring. Det kan vara alltifrån studiebesök på företag och träffar med andra mentorspar till sponsrade operabiljetter och fika.
– Det bästa sättet för integration är genom personlig kontakt. Det finns mycket att vinna på detta, säger Sofie Hjort.
Initiativet kommer från Falkenbergs kommun men det är Region Halland som stöter till budgeten på en halv miljon kronor. Mentorsprojektet rivstartade i september och i nuläget har ett 50-tal adepter, främst SFI-studerande, anmält sitt intresse. Även listan över mentorer har fyllts på men det kommer att behövas fler, berättar Sofie Hjort.
– Ett 50-tal par får räcka till att börja med. Vi satsar på kvalitet framför kvantitet. Det viktiga är att matcha rätt, säger projektledaren som planerar en kick off nästa vecka för ett tiotal mentorspar.
Mentor – så funkar det
- En mentor stöttar en nyanländ med vägledning och kontakter – ett stöd på vägen in i samhället och mot en egen försörjning.
- De flesta som har ett engagemang för andra kan anmäla sig.
- För adepterna, de nyanlända, ställs vissa språkkrav. De ska även vara etablerade i ett yrke och/eller ha en utbildning.
- Efter att ett par har matchats ihop så utformar paret självt hur träffarna ska se ut.
- Projektledningen strävar efter att matcha ihop personer inom samma bransch eller par som har något annat gemensamt.
- Vill man ansöka om att bli mentor så fyller man i ett formulär på kommunens hemsida. Där finns även mer information om projektet.