Framtidens forskare? ”Tanken med projektet är att väcka intresse för naturvetenskap”, säger Susan Gotensparre som var en av forskarna på plats för att guida eleverna.
Framtidens forskare? ”Tanken med projektet är att väcka intresse för naturvetenskap”, säger Susan Gotensparre som var en av forskarna på plats för att guida eleverna.

Med fokus på liv i vattnet

Hur kan ett ägg från en rocka hjälpa oss att få fram miljövänligare båtar? Gymnasieelever lärde sig om den marina miljön när forskare från Göteborgs universitet besökte Glommen.

ANNONS
|

Projektet går ut på att ungdomar får träffa forskare och delta i olika workshoppar vid havet. I går stannade de till i Glommen.

– Precis som det i samhället råder bostadsbrist för unga, gäller det även för djur i havet. De behöver hårda ytor att växa på och det finns det ont om, det är mest ler- och sandbottnar, inleder universitetslektor Mikael Olsson.

Det småregnar när eleverna vandrar ned till Glommens hamn för att dra upp cd-skivor som sänktes ned i vattnet i april. Med hjälp av stereoluppar undersöker de vilka organismer som på några månader har bosatt sig på skivorna. De finner bland annat sjöpungar, sjöstjärnor och havstulpaner.

ANNONS

– De får en inblick i vetenskapligt arbetssätt. Det gäller att veta exakt när skivorna sattes i, när de togs upp och hur de placerades, säger Mikael Olsson.

När havstulpaner sätter sig på båtar är det svårare för båten att glida genom vattnet och det går åt mer bränsle. Nästa workshop handlar därför om hur man kan försöka hitta alternativ till giftiga bottenfärger genom att titta på hur marina djur själva skyddar sig mot ovälkommen tillväxt.

– De får till exempel titta på en rockas ägg och undersöka om det är fysisk struktur eller något kemiskt ämne som förhindrar påväxt på ägget. Sedan kan man fundera på om naturens lösningar går att använda på båtar, säger forskaren Anna-Lisa Wrange.

Eleverna får undersöka hur till exempel hajarnas hud och kamouflagekrabbans skal har anpassat sig för att klara sig väl i omgivningen.

– De får börja fundera på hur man kan optimera modeller för att minimera miljöpåverkan, säger forskaren Åsa Arrhenius.

Eleverna fick även provsmaka på mat från havet. Vitlöksmarinerade blåmusslor, tacoströmming och stekt makrill på tunnbröd stod på menyn.

ANNONS

– Det är kul att hitta på något annat än att sitta och läsa ur en bok. Att se hur det fungerar, tycker Jonathan Johansson som går tredje året på byggprogrammet.

ANNONS