Massor vid Suseån måste bort

Schaktmassor har legat länge utmed Suseån. Men markägaren har inte redovisat vad som finns i högarna. Nu har myndigheterna tröttnat och kräver mot vite att massorna tas bort så att de inte förorenar vattnet.

ANNONS
|

Markägaren uppmärksammades för många år sedan då han byggde ett privat vägnät i ett skogsområde utanför Heberg. Med enorma mängder schaktmassor anlades kilometervis med vägar till synes utan några speciella mål. Mannen uppgav 2004 för HN att han på sikt tänkte bygga fritidsstugor i området.

Besökare förundrades

Vägbyggena hade då pågått i flera år men utan att några tillstånd sökts hos myndigheterna. Personer som besökte området förundrades och efter anmälan från en privatperson gjorde Skogsvårdsstyrelsen besök. Då konstaterades att massorna som vägarna byggts av innehöll stora mängder asfalt, betong och byggavfall.

Så småningom polisanmäldes markägaren för att han inte anmält vägbyggena och därmed var misstänkt för brott mot miljöbalken. Men anmälan ledde aldrig till åtal.

ANNONS

Miljöåklagaren ansåg att markägaren borde ha anmält sina vägbyggen. Samtidigt konstaterades att lagen inte gav riktlinjer för vad som ska anses vara väsentlig naturpåverkan. Därför lades förundersökningen ner i februari 2005.

Myndigheter oense

Genom åren har markägaren ändå fortsatt att utöka det privata vägnätet i skogen till viss del. Trots att både kommunen och länsstyrelsen krävt att han inte kan bygga vägar hur som helst utan måste anmäla det. Samtidigt har myndigheterna tvistat om vem som bör agera i ärendet när mannen inte svarar på deras krav.

Men nu har miljö- och hälsoskyddsnämnden fått nog och beslutat utkräva vite om markägaren inte följer reglerna. Kan man inte hindra honom från att bygga vägar i skogen vill man i alla fall förvissa sig om att schaktmassorna inte förgiftar närliggande vatten.

”Måste tas bort”

– Nu har han lagt ut massor så att de kan infiltreras ner till Suseån. Han kan inte redogöra för vad som finns i dem och vilka åtgärder han gjort för att begränsa störningar på miljön. Då måste massorna tas väck. Särskilt när de ligger så nära ån, förklarar ordförande Bengt Hackberg (S).

En del av massorna har tagits bort men inte alla trots flera påstötningar från miljö- och hälsoskyddsförvaltningen. Nämnden har därför beslutat om att utkräva vite på sammanlagt 40 000 kronor av markägaren om han inte utfört två åtgärder till den 24 mars i år.

ANNONS

Dels handlar det om att flytta på de resterande schaktmassorna vid ån, dels redogöra för vad de innehåller.

När HN kontaktar markägaren har han ännu inte fått något vitesföreläggande och är oförstående till varför han skulle få det.

– Det här med corona har gjort att aktiviteterna legat på is ett tag när man tillhör riskgruppen som jag gör. Men jag flyttade på massorna i oktober.

Miljö- och hälsa hävdar att allt inte har flyttats?

– Det enda som ligger kvar är en liten hög med lera som vi ska ha till ett dammbygge.

De vill också veta vad som finns i högarna, finns det några farliga ämnen där?

– Nej, jag har gått igenom vad som finns där.

Har du fortsatt bygga vägar i området?

– När vi fick granbarkborrar var jag tvungen att göra det för att få väck dem.

Enligt myndigheterna begär du inte tillstånd när du gjort det?

– Det är inga konstigheter i det jag sorterar till vägmaterial. När jag blev anmäld blev jag friad och ärendet är avslutat för över över tio år sedan. Sedan har det inte varit något snack om det.

Du nämnde för många år sedan för en kollega att du tänkte bygga stugor i området, är det fortfarande aktuellt?

ANNONS

– Jajamän. Men jag har inte kommit så långt. Där är inte gjort något på länge. Men det skulle vara trevligt eftersom det ligger granna sjöar där uppe.

LÄS MER: Privat vägbygge i skogen fortsätter

LÄS MER: Vägar utan tillstånd i Hebergsskogarna

ANNONS