Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Marknader i julens tecken pågår under hela december

Det finns många tillfällen att hitta julstämningen i Falkenberg i år. Julmarknaderna är många och hantverkarna ser fram emot att få visa upp sina saker.

– Folk är glada i jultider så det brukar vara väldigt roligt att stå på julmarknader och få visa sina saker, säger Linda Qvarford.
Varje helg under advent kommer en grupp konsthantverkare tillsammans ordna en Julmarknad på Gallerian.
Nio olika utställare är de och allt från tomtar i olika material till broderier, tavlor och ljusstakar kommer att finnas.
– Det ska bli jätteroligt att testa den här sortens julmarknad som är i form av en pop-up butik. Vi hoppas folk hittar dit och det kommer verkligen finnas lite av varje, säger Linda Qvarford.

”Pysselnarkoman”
Ulltomtar, ulltvålar, origami och broderier är det som Linda Qvarford ställer ut och det visar hennes stora intresse för hantverk. Hon kallar sig själv pysselnarkoman.
– Pyssel är min mentala träning kan man säga. Jag mår bra och stressar ner. Att jag sen är med på olika marknader handlar mest om att få visa upp det jag gjort och så säljer man lite. Det finns ju en gräns på hur mycket pyssel man kan ge till familj och släkt, säger Linda Qvarford.
Rik blir man däremot inte som utställare utan Linda Qvarford menar på att man får vara glad om man får tillbaka materialkostnad och så kanske lite för arbetet.
– Det är roligt bara att höra hur folk uppskattar att se konsthantverk och många blir inspirerade till att testa själva också. Just därför har jag till i år satt ihop ”gör det själv kit”, så kan folk för en billig peng gå hem och göra ulltomtar själva sen.

Flera marknader
Förutom Julmarknaden i Gallerian som håller öppet alla lördagar 10-15 och söndagar 12- 16, i advent, finns det fler julmarknader runt om i Falkenberg. Krogsered och Sannagård gick av stapeln redan i mitten av november, men till första advent är det dels Julmarknad på Rådhustorget mellan 12 och 18, dels Vessigebro Julmarknad.
– Vi har 29 utställare som bjuder på allt möjligt. Det är dörrkransar och andra dekorationer, ostkaka, tomtar och allt möjligt. Sen finns det poängpromenad och underhållning. Självklart kommer jultomten också för att dela ut varsin godispåse till alla barn samt ta emot önskelistor, säger Dan-Olof Karlsson, Vessigebro Samhällsföreningen.
I samband med julmarknaden i Vessigebro som pågår mellan 12 och 15 i och utanför Ätrasalen, tillkännages också Årets Vessigebrobo.
– Marknaden är ett fint exempel på alla goda krafter i vår lilla by och det känns roligt att den blir lite större varje år. Det känns som ett fint sätt att inleda julen.
3 december är det dags för en till premiär bland julmarknaderna när Lilla Hansagård öppnar portarna mellan 13 och 18. En klassisk julmarknad med konsthantverk, matprodukter och tomte för barnen. Dessutom går det att köpa julgran på plats.
– Det känns som att julmarknaderna blir fler. Många lockas av det traditionella och gemytliga. För oss utställare är det också det sociala och gemenskapen som gör att det är så roligt, säger Linda Qvarford.

Artikeln har tidigare publicerats i Falkenbergsposten.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här