Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Marianne Störsjö har fått ett tillfälligt trygghetslarm installerat, men det går via mobilnätet och fungerar inte om täckningen är dålig.

Marianne Störsjö är isolerad utan telefon

En stulen telefonkabel har orsakat problem för boende i Störsjö. 87-åriga Marianne Störsjö har varit utan telefon sen i onsdags och är orolig över att inte kunna bli nådd. – Hon har fått ett trygghetslarm som går via mobilnätet, men det fungerar inte alltid, säger hennes son Glenn Störsjö.

Natten mellan tisdag och onsdag stals en telefonkabel i orten Störsjö, nära Gräsås. Kopparkabeln hade legat nere på marken, sedan stormen Gorm, och någon har nu klippt av 50 till 100 meter kabel. Det är ett tiotal gårdar i området som berörs.

– Det är inget vidare att vara utan telefon, det går inte att nå någon. Det kan ju hända mig något, säger Marianne Störsjö.

Marianne får hjälp av hemtjänsten tre gånger om dagen. I vanliga fall ringer hemtjänsten alltid innan de kommer, men på onsdagsmorgonen fungerade inte Mariannes telefon. Dessutom slutade hennes trygghetslarm att fungera, eftersom det går via telefonnätet.

– De har satt in ett larm som går via mobilnätet nu, så att hon kan larma. Men det är lite osäkert med täckningen här ute. Blir det dåligt väder kan mottagningen försvinna helt, säger sonen Glenn Störsjö.

Marianne Störsjö tycker att hon fått bra hjälp av kommunen och hemtjänsten, men hon hoppas att telefonen snart ska fungera igen.

– Jag vill att det ska bli ordnat så fort som möjligt. Jag har ont i ett knä och är ganska ostadig. Det känns obehagligt att inte ha en telefon om det skulle hända något, säger hon.

Det är inte bara privatpersoner som fått problem. Bjernareds sågverk ligger i närheten och blev också utan telefon.

– Det påverkar oss väldigt mycket. Det är kunder som inte kan få tag på oss och det blir svårt att göra affärer, säger Torbjörn Joelsson som är delägare till sågverket.

Han säger att det ofta är problem med ledningarna och att de fått dålig information om problemet.

– Vi har investerat i en egen mast med 4G-nät, så vi har internet och kan skicka mail i alla fall, säger han.

Det är företaget Skanova som äger nätet och som ska laga kabeln. De tror att felet ska vara åtgärdat under fredagen, men det kan ta längre tid.

– Vi har beställt in en ny kabel men vi behöver ha ett tillstånd från Trafikverket. Eftersom kabeln ligger vid en vägkant måste vi ha ett skydd, säger Inger Gunterberg, informationschef på Skanova.

Hon säger att det är olyckligt att kopparstölden drabbar de som bor i området.

– Det är tråkigt när sådant här sker och jag är ledsen för de som drabbas, säger hon.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här