Internet krymper globen. ”Falkenberg är ju inte längre så isolerat som jag tyckte förr”, säger Maria Svensson som återvänt till hemstaden och startat företag.
Internet krymper globen. ”Falkenberg är ju inte längre så isolerat som jag tyckte förr”, säger Maria Svensson som återvänt till hemstaden och startat företag.

Maria satsar globalt från Glommen

Maska” är ett nystartat företag med Falkenbergskoppling som satsar på att sälja egendesignade stickade damkläder på den globala marknaden.

ANNONS
|

– Vi arbetar från Glommen, Göteborg och Zürich, vi är ett internetbaserat företag!

säger vd:n Maria Svensson.

Maria Svenssons föräldrar är kända företagare i Falkenberg, och hon bor i Glommen. Marias sambo är kvar i Zürich så dit åker hon ofta och hennes affärspartner, Lisa Leierth, bor i Göteborg, det är också där de just nu ställer ut sin första kollektion på kaféet Two little birds.

Maria och Lisa träffades för tio år sen när de båda gick på Tillskärarakademin.

Lisa är utbildad grafisk designer och har studerat på HDK och Maria hade just då en paus i sin Chalmersutbildning. Flera år senare bestämde de sig för att starta ett företag inom det gemensamma intresset stickning.

ANNONS

Maska AB satsar på kvalitet, speciella mönster och exklusiva material som angora, silke och merino. De använder europeiska garner, producerar i Estland och Polen och de försöker ha hela produktionen under kontroll.

Maska säljer bara på nätet för att hålla nere kostnaderna och därmed också priserna mot kunden.

– Vår typ av design och material skulle bli alldeles för dyr om vi sålde i fysiska butiker och vi vill gärna nå ut och sälja till så många som möjligt, säger Maria Svensson

Internet är också ett skäl till att Maria har flyttat hem till Falkenberg igen.

– Jag tror att internet är småstädernas stora lycka, säger Maria. Hon tycker att avstånden har försvunnit och att bara småstadens fördelar finns kvar, när man kan beställa vad som helst på internet och ha samma utbud var man än är.

ANNONS