Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Falkenbergs manskör håller sin årliga julkonsert. Bild: Jill Wegerup

Manskören lovar ordentligt med julstämning

Som traditionen bjuder blir det julkonsert med Falkenbergs Manskör.

– I år firar vi som förening 110 år och dessutom är det 20 år sedan första julkonserten, säger ordförande Folke Andersson.
1996 firade Falkenbergs Manskör 90 år och för att fira det ställde man till med julkonsert. 20 år senare har julkonserten blivit en kär tradition och föreningen ståtar som en av de äldsta i Falkenberg.
– Att föreningen faktiskt bildades var av en sorglig anledning då det var ett gäng herrar som ombeddes sjunga på en ung flickas begravning. Efteråt sa de till varandra att det trots uppdragets karaktär varit trevligt att sjunga tillsammans och så bildade de föreningen, berättar Folke Andersson, ordförande.

Föreningen har 60 medlemmar varav cirka 35 är aktiva. Många har varit med i många år och Folke Andersson berättar att det är ovanligt att någon slutar även om det skett. Glädjande i år för manskören är att det kommit flera unga tillskott.
– Medelåldern är ganska hög men nu har vi fått några yngre medlemmar i kören och det är väldigt roligt. Vi har ju inga åldersgränser men målbrottet ska man ha klarat av.
Ingen åldersgräns

Att de yngre hittat till kören tror Folke Andersson kan bero på att Falkenbergs Manskör under 2016 vid flera tillfällen gått ut på lördagar och haft spontankonserter på torget. Med det tror man att man har nått nya öron och folk har fått upp ögonen för kören.
– Vi sjunger alltid in våren vid Valborg då vi står på Rådhustrappan. Sedan är det nationaldagen och julkonserten. Upptill det blir det några mindre uppträdanden bland annat sjunger vi på vårdinrättningar både på våren och vid julen. Cirka 12 uppträdanden per år landar vi på, säger Folke Andersson.

Tränar gör man från första februari fram till nationaldagen och seden från månadsskiftet augusti-september fram till jul. När det närmar sig framträdanden blir det ofta flera gånger i veckan men annars ligger det på ett tillfälle. Mia Abrahamsson är gruppens dirigent och det är hon som leder kören under julkonserten.
Kvinnlig hjälp
– Mia kommer även att sjunga något solo samt tillsammans med tenoren Marcus Birgersson som är en speciell gäst detta år. Vi har även saxofonisten Charlotte Polsson som gästartist och Hans Schakonat. Jag kan också nämna att Ann-Catrin Björnberg är med på piano och orgel, Sture Lundgren på piano när det behövs både piano och orgel och så har vi som extra dirigent Sven Anders Svensson. Sist men inte minst har vi en barnkör från Vessigebro hos oss.

Det är lördagen den 3 december det är dags för två eftermiddagskonserter. Det blir till 90 procent julsånger under föreställningen som är strax under en och en halv timme. Klassiska jullåtar på svenska och engelska samt något inslag på italienska lovar Folke Andersson och han ser fram emot att få sjunga in julen tillsammans med sin kör.
– För oss är detta en höjdpunkt med alla fina låtar som ringar in julens mening och budskap. Det brukar vara riktigt fin stämning i kyrkan och i år blir det lite extra speciellt i och med vårt 110-års jubileum.
 

Texten har tidigare publicerats i Falkenbergsposten. 

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här